Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Communiqué van de Heilige Synode van het Oecumenisch Patriarchaat m.b.t. de orthodoxe parochies van Russische traditie in West-Europa

De Heilige Synode van het Oecumenisch Patriarchaat heeft in haar vergadering op 27 november 2018 besloten om de Patriarchale Tomos van 1999, betreffende de toekenning van de pastorale zorg en het beheer van de orthodoxe parochies van Russische traditie in West-Europa aan hun Aartsbisschop-Exarch, in te trekken.

Deze beslissing beantwoordt aan de hedendaagse pastorale en spirituele noden, met het grootste respect voor het kerkelijk recht en de geestelijke verantwoordelijkheid die op ons rust.

De historische omstandigheden die hebben geleid tot de oprichting van een dergelijke structuur na de Russische revolutie van oktober 1917, zijn immers na zowat honderd jaar drastisch veranderd. We danken God voor de onvermoeibare moed die uw gemeenschappen over al de jaren heen hebben getoond in het behoud van de rijke spirituele traditie uit Rusland in de nasleep van de bloedige vervolgingen begaan door de nieuwe atheïstische regime. We zijn vooral blij dat de Moederkerk van het Oecumenisch Patriarchaat de verantwoordelijkheid heeft genomen om haar canonieke bescherming te bieden aan deze gemeenschappen en hen aldus in staat stellen om, met respect voor de ecclesiale orde, te genieten van een vrijheid gelijk aan een leven in de Heilige Geest. Het besluit van vandaag heeft tot doel om de band van de parochies van Russische traditie met de Moederkerk van het Patriarchaat van Constantinopel nog verder te versterken. Elk van deze gemeenschappen is drager van een spiritueel erfgoed dat zich ontwikkeld heeft in de nasleep van een dramatische geschiedenis gekenmerkt door vervolging en verbanning. Dit spirituele erfgoed heeft ook profetisch deelgenomen aan de theologische opleving van de Orthodoxie in de 20e eeuw. Via eersterangs persoonlijkheden, theologen, filosofen, kunstenaars vanuit de Russische immigratie straalde het orthodoxe geloof inderdaad in West-Europa en daarbuiten.

We willen hierbij de vrome gelovigen van de parochies van Russische traditie in West-Europa en hun gemeenschappen geruststellen. Het is namelijk uit pastorale bezorgdheid dat het Oecumenisch Patriarchaat heeft besloten tot de integratie en het aanhechten van de verschillende parochies aan de diverse Aartsbisdommen van het Oecumenisch Patriarchaat in landen waar ze zich bevinden. Onze Moederkerk zal doorgaan met het verzekeren en garanderen van het behoud van hun liturgische en spirituele traditie. Zo wordt de familiale band tot de Zetel van Constantinopel nog directer. Deze Zetel van Constantinopel wil namelijk heel graag verder pastorale barmhartigheid en apostolische bezorgdheid manifesteren voor het volk van God waarvoor hij verantwoordelijk is.

We bidden vurig tot de Heer, voor wie wij ons momenteel voorbereiden op het verwelkomen van de Goddelijke Geboorte, dat u allen trouw zult blijven aan het Oecumenisch Patriarchaat, want de Moederkerk van Constantinopel is u toegewijd . Wij wensen met heel ons hart dat u doorgaat met getuigen van het orthodoxe geloof in West-Europa door de beoefening van de deugden en de vervulling van de beginselen van het Evangelie.

We danken ook Zijne Excellentie aartsbisschop Johannes van Charioupolis voor het liefdevol en trouw begeleiden van zijn gemeenschappen naar deze nieuwe fase in hun geschiedenis, in vertrouwen in de genade van God die ons roept om “ons te vernieuwen naar geest en verstand, en ons te bekleden met de nieuwe mens, die naar Gods beeld is geschapen in ware gerechtigheid en heiligheid” (Ef. 4: 23-24).

De genade van onze Heer Jezus Christus, de liefde van God de Vader en de gemeenschap van de Heilige Geest zij met u, door de gebeden van de Allerheiligste Moeder van God en die van alle Heiligen.

Fanar, 27 november 2018