Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

De huidige rol van de Oecumenische Patriarch in de Orthodoxe Kerk en in Europa

In het Europees Parlement werd op donderdag 21 februari 2019 een conferentie gehouden over “de huidige rol van de Oecumenische Patriarch in de Orthodoxe Kerk en in Europa.”

De conferentie was het resultaat van een samenwerking tussen het Griekse EP-lid van de Europese Volkspartij, de heer Manolis Kefalogiannis, en het Aartsbisdom van België, met de bedoeling de Griekse EP-leden en medewerkers van de Europese instellingen te informeren over de rol van het Oecumenisch Patriarchaat in de Orthodoxe Kerk én in Europa.

De hoofdspreker was ZE Metropoliet Bartholomeos van Smyrna, die dezer dagen in Brussel was ten behoeve van een conferentie in het kader van de Voordrachtencyclus “Orthodox Logos” van het Aartsbisdom van België op maandag 25/2.

De organisator van het evenement in het Europees Parlement, de heer Kefalogiannis, heette de Metropolieten van België en Smyrna welkom op het hoofdkantoor van de Europese Unie, verwees gedetailleerd naar zijn diverse rapporten en officiële interventies ter verdediging van de rechten van het Oecumenisch Patriarchaat en benadrukte de onvoorwaardelijke steun die deze historische instelling van het geloof en de natie ontvangt en zal blijven ontvangen vanwege de officiële vertegenwoordigers van Griekenland in Europa.

Vervolgens werd het woord gegeven aan de hoofdspreker, Metropoliet Bartholomeos, die met een gedetailleerde toespraak, vol historische precisie, uitweidde over de uitstraling van de Moederkerk van Constantinopel door de eeuwen heen, niet enkel in het Europese universum, maar ook wereldwijd.

Ter gelegenheid van deze belangrijke voordracht van de Metropoliet van Smyrna, werden de toehoorders begroet door de Griekse vice-voorzitter van het Europees Parlement Dimitrios Papadimoulis, door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België. Na de voordracht volgde nog een interessante discussie over het thema van de toespraak en over actuele onderwerpen met betrekking tot het Oecumenisch Patriarchaat en zijn belangrijke rol op Pan-orthodox en Europees niveau.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar