Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Athenagoras van België: “De Moederkerk werkt altijd voor het goede en de eenheid van de Kerk”

Tijdens een conferentie in het Europees Parlement op donderdag 21 februari 2019 over de “huidige rol van de Oecumenische Patriarch in de Orthodoxe Kerk en in Europa” begroette de lokale Metropoliet Athenagoras van België de toehoorders.

De conferentie was het resultaat van een samenwerking tussen het Griekse EP-lid van de Europese Volkspartij, de heer Manolis Kefalogiannis, en de Aartsbisschop van België, met als hoofdspreker Zijne Eminentie Metropoliet Bartholomeos van Smyrna, die dezer dagen in Brussel was voor een voordracht voor de Voordrachtencyclus van het Aartsbisdom van België.

In zijn boodschap benadrukte Metropoliet Athenagoras dat: “Het evenement van vanavond is een gelegenheid om onze steun te betuigen aan de Moederkerk, ons Patriarchaat van Constantinopel, dat altijd werkt en handelt voor het welzijn en de eenheid van de Kerk. Het Oecumenisch Patriarchaat heeft nog nooit gewerkt voor de scheiding en uiteenvallen van de eenheid van de Orthodoxen …. De eenheid van onze kerk staat vandaag onder druk. Tijdens andere periodes gedurende de kerkgeschiedenis hebben we dergelijke beproevingen telkens overwonnen met de hulp van God. Ons Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel had eerder al, op basis van de verworven rechten vanuit de traditie en de geschiedenis van onze Kerk, gelijkaardige initiatieven voor zoveel andere orthodoxe zusterkerken genomen, moest het dan niet hetzelfde te doen met de Kerk uit Oekraïne? … »