Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

300 miljoen orthodoxen vieren Pasen

Dit weekend vieren ook de orthodoxe kerken Pasen. In ons land zijn er meer dan 150.000 orthodoxe gelovigen.

Orthodoxe gelovigen vieren vannacht het Feest der feesten met de Plechtigheid der plechtigheden. In 325 werd op het oecumenische concilie van Nicea vastgelegd hoe berekend wordt wanneer Pasen gevierd wordt: op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Maar het westerse christendom houdt er geen rekening meer mee dat Jezus volgens de Schrift na het Joodse Pesach uit de doden werd opgewekt. De orthodoxe kerken doen dat wel: zij berekenen de paasdatum dus volgens de juliaanse kalender, zonder de correctie van de gregoriaanse kalender. Dit heeft als gevolg dat Pasen voor Oost en West soms samenvalt (zoals vorig jaar), soms een week verschilt (zoals dit jaar), maar zelfs tot vijf weken kan verschillen.

Wie ooit een orthodoxe paasliturgie meevierde, bewaart er een onvergetelijke herinnering aan.

De viering begint iets voor middernacht met een nachtelijke processie buiten en rond de kerk. Alle gelovigen dragen brandende kaarsen, die aangestoken worden aan de kaars van de hoofdcelebrant. De opstanding van de Heer uit het graf wordt geactualiseerd en echt beleefd, als de hoofdcelebrant na de lectuur van het opstandingsevangelie voor het eerst Christus is verrezen uitroept. Dat wordt onmiddellijk met luide stem beantwoord wordt door alle gelovigen: Hij is waarlijk verrezen. De hele nachtdienst lang wordt deze uitroep over de prachtige hymnen heen telkens herhaald. Daar hoort ook het jubelen van de klokken bij, bijna zonder ophouden!

In ons land groeit de orthodoxe gemeenschap, met name door de migratie uit orthodoxe landen.

Het aantal orthodoxe christenen in België wordt geschat boven de 150.000. Deze worden bediend door nagenoeg 100 geestelijken in ruim 80 parochies verspreid over het hele land. Er zijn Griekstalige, Russische, Servische, Roemeense, Bulgaarse, Georgische en Oekraïense parochies, maar ook parochies waarin voornamelijk in de volkstaal wordt gevierd: in het Nederlands, het Frans of het Duits. De orthodoxe eredienst werd in 1985 in ons land officieel erkend. Aan het hoofd van de orthodoxen in België staat de Vlaming Athenagoras Peckstad. Hij is sinds 2013 aartsbisschop-metropoliet van het oecumenische patriarchaat en als dusdanig de enige officiële vertegenwoordiger van de orthodoxie in ons land.

De metropoliet vertegenwoordigt niet alleen de orthodoxe, maar ook de oud-oriëntaalse christenen; kopten, Armeniërs en Syrisch-orthodoxen.

Het orthodoxe paasfeest wordt ook in ons land gevierd:

in Brussel onder meer in de orthodoxe kathedraal, Stalingradlaan 34: op zaterdag 27 april vanaf 22u en op zondag 28 april om 10u30

in Gent in de kerk van de heilige apostel Andreas, Sophie van Akenstraat 17: op zaterdag 27 april vanaf 22u

in Brugge in de kerk van de heiligen Constantijn en Helena, Ezelstraat 85: op zaterdag 27 april vanaf 22u en op zondag 28 april om 11u

en op vele andere plaatsen.

 

kerknet.be