Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Grieks Feest in België toegewijd aan de Metropoliet Panteleimon

Ook dit jaar was het Griekse Feest in België een enorm succes.

Zoals de traditie het wil komen alle Grieken van België op Pinkstermaandag (volgens de kalender van de Rooms Katholieke Kerk) in open lucht bijeen. Eerst vieren ze de Goddelijke Liturgie en daarna begint een grote kermis met geluiden, muziek en geuren van Griekenland.

2019 is de 60ste verjaardag van dit feest: een jonge Archimandriet, die de Griekse emigratie naar België enthousiast bediende, besliste in 1959 – op een vrije dag voor iedereen en dus ook voor de mijnwerkers die die dag niet naar de diepte van de aarde zouden afdalen om steenkool op te halen – om alle Grieken in België samen te brengen en hen in gedachten terug te brengen naar hun land. Een initiatief dat dadelijk door iedereen werd aangenomen en een traditie werd, niet alleen voor de Grieken in de regio, maar ook voor de vrienden van Griekenland. Deze traditie, de Griekse excursie zoals ze genoemd werd door de initiatiefnemer, werd voortgezet na de oprichting van het Aartsbisdom tot op vandaag, waarbij de lokale Kerk de verderzetting van deze belangrijke gebeurtenis voor de Griekse diaspora in het centrum van Europa steunt.

De Griekse Dag (Greek Day) vond dit jaar plaats in het prachtige park van de stad Edingen in de provincie Henegouwen, en begon traditiegetrouw met de viering van de Goddelijke Liturgie in het Kasteelpark. Daarna volgde de presentatie van dansen van verschillende Griekse regio’s, geïnterpreteerd door verenigingen uit België en Duitsland. Tezelfdertijd boden Griekse handelaren en restaurateurs de mogelijkheid aan de menigte die rondliep in het domein om zich te bevoorraden met Griekse producten. Het gunstige weer met een dag vol zon versterkte de indruk in Griekenland te zijn.

Naar aanleiding van de 60-jarige geschiedenis van deze uitstap, en het Gouden Jubileum sinds de oprichting van het Aartsbisdom van België, wijdden de Belgische Metropoliet Athenagoras en Exarch van Nederland en Luxemburg, en de organisatoren, deze dag toe aan voormalig Metropoliet Panteleimon van België, die op vandaag van een welverdiende rust geniet.

“We feliciteren de organisatoren, de heer Pantelis Sfakiannakis, zijn medewerkers en al degenen die zich inzetten voor het succes van deze dag, en hem hebben toegewijd haar zijn bezieler, onze geliefde voormalige Geron Metropoliet Panteleimon van België. Wij danken hem en we zijn hem dankbaar voor vele zaken, waaronder de lancering van dit Griekse Feest”, benadrukte Metropoliet Athenagoras in zijn korte groet, terwijl hij alle deelnemers uitnodigde om met hetzelfde enthousiasme te helpen met de feestelijkheden van het Gouden Jubileum, die in november worden gehouden in de drie Benelux-landen, met de geëerde aanwezigheid van Zijne Alheiligheid Oecumenisch Patriarch Bartholomeus.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar