Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Internationale Commissie Voor de Anglicaans-Orthodoxe Theologische Dialoog Communiqué Canterbury, 10-17 oktober, 2019

In naam van de Heilige Drie-eenheid en met de zegen en begeleiding van onze Kerken, kwam de Internationale Commissie voor Anglicaans-Orthodoxe Theologische Dialoog van 10 tot 17 oktober 2019 bijeen in Canterbury, Engeland, en onderzocht kwesties in verband met ecologie en ecologische levenskwesties. De bijeenkomst werd namens de Anglicaanse Gemeenschap georganiseerd door Eerwaarde Robert Willis, hoofd van de Christ Cathedral in Canterbury. De Commissie wil de rector van de kathedraal bedanken voor de genereuze en warme gastvrijheid.

Zoals altijd werden de werkzaamheden van de Commissie onderbouwd met dagelijks gebed en workshops. De Commissie woonde zondag de Liturgie in de Anglicaanse kathedraal in Canterbury bij en vierde de Goddelijke Eucharistie in de orthodoxe parochie van Aartsengel Michael in de naburige stad Margate, onder leiding van Zijne Eminentie Metropoliet van België, de orthodoxe medevoorzitter. Bij deze gelegenheid bracht Zijne Eminentie Aartsbisschop Nikitas van Thyateira en Groot-Brittannië zijn eerste bezoek aan de parochie en wenste de leden van de Commissie succes. Daarna werd een rijke maaltijd gepresenteerd, met de steun van de parochiegemeenschap en archimandriet Vissarion Kokliotis.

Tijdens het verblijf werden bezoeken gebracht aan historische locaties in de omgeving, waaronder: het klooster van de heilige Augustinus, de oude kerk van de H. Martinus, het archief en de bibliotheek van de kathedraal en het Eastbridge Hospital. Een van de mooiste momenten van de ontmoeting was de nachtelijke bedevaart van de deelnemers aan de kathedraal, bij kaarslicht, onder leiding van het hoofd van de kerk, die eindigde op de plaats van het martelaarschap van de H. Thomas Becket.

De Commissie voltooide haar werkzaamheden op het gebied van milieu en ecologie in overeenstemming met de beginselen die zijn uiteengezet in de gezamenlijke verklaring van Buffalo getiteld “Naar het beeld en de gelijkenis van God: een veelbelovende antropologie”: (Stewards of Creation – A Hope-Filled Anthropology[1], Buffalo 2015). De volgende verklaring getiteld “Stewards of Creation – A Hope-Filled Ecology” is klaar en zal worden vrijgegeven als deel van een reeks publicaties.

Verdere aandacht werd besteed aan de kwestie van het einde van het menselijk leven, met de voorlopige titel “Dying in Peace: A Christian Approach to Life and Death[2]“. De werkzaamheden van de Commissie over dit onderwerp zullen worden ondernomen tijdens haar volgende vergadering in oktober 2020, met de Kerk van Griekenland als gastheer.

Commissieleden aanwezig tijdens de ontmoeting

The Most Revd Dr Richard Clarke of Armagh
Anglican Co-Chairman

His Eminence Metropolitan Athenagoras of Belgium
Ecumenical Patriarchate
Orthodox Co-Chairman

Vertegenwoordigers van de Orthodoxe Kerk

His Eminence Metropolitan Serafim of Zimbabwe
Patriarchate of Alexandria

The Revd Fr Jonathan A. Hemmings
Patriarchate of Antioch

The Very Revd Professor Dr Protopresbyter George Dion Dragas
Patriarchate of Jerusalem

Professor Dr Bogdan Lubardic
Patriarchate of Serbia

His Eminence Metropolitan Nifon of Târgovişte
Patriarchate of Romania

The Very Revd Professor Dr Protopresbyter Giorgi Zviadadze
Patriarchate of Georgia

His Eminence Chrysostomos, former Metropolitan of Kition
Church of Cyprus

Emeritus Professor Dr Miltiadis Konstantinou
Church of Greece

Professor Nathan Hoppe
Church of Albania

The Very Revd Dr Protopresbyter Christos B Christakis
Ecumenical Patriarchate
Co-Secretary

Verontschuldigde leden:

The Revd Dr Valentin Vassechko
Patriarchate of Moscow

His Grace Bishop Ilia of Philomelion
Church of Albania

Vertegenwoordigers van de Anglicaanse Gemeenschap

The Most Revd Dr Phillip Aspinall
The Anglican Church of Australia

The Rt Revd Dr Humberto Maiztegui Gonçalves
The Episcopal Anglican Church of Brazil

The Rt Revd Graham Usher
The Church of England

The Revd Canon Dr Alison Joyce
The Church of England

The Very Revd Dr Sarah Rowland Jones
The Church in Wales

The Rt Revd Michael Lewis
The Episcopal Church in Jerusalem & the Middle East

The Revd Marc Billimoria
Church of Ceylon

The Revd Gcebile Phumzile Gina
The Anglican Church of Southern Africa

Anglican Communion Office

The Revd Neil Vigers Co-Secretary

Ms Lucy Cowpland
The Revd Dr William Adam

Verontschuldigde leden:

Zeer Eerwaarde Dr Rowan Williams Vertegenwoordiger van de Aartsbisschop van Canterbury

[1]Meesters van de Schepping: een hoopvolle ecologie

[2]Sterven in vrede: een christelijke benadering van Leven en Dood

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar