Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Communique van de Heilige en Gezegende Synode met betrekking tot het COVID-19 (Corona) virus

 

OECUMENISCH PATRIARCHAAT
Communiqué

De Heilige en Grote Synode van het Oecumenisch Patriarchaat, bijeengeroepen onder het voorzitterschap van Zijne AlHeiligheid Oecumenisch Patriarch Bartholomeos, heeft onder andere grondig nagedacht over de gebeurtenissen rond het COVID-19 (Corona) virus en wijst, vanuit haar gevoel van pastorale verantwoordelijkheid, op het volgende:
1) Ondanks de ernst van de situatie worden voorzichtigheid, geduld en het vermijden van paniek geadviseerd.
2) De Kerk heeft altijd en blijft de medische wetenschap respecteren. Daarom beveelt de Kerk aan dat alle gelovigen zich houden aan de officiële richtlijnen van zowel de Wereldgezondheidsorganisatie als de relevante uitspraken en wettelijke voorschriften van de civiele autoriteiten van hun respectieve landen.
3) Het Oecumenisch Patriarchaat betuigt zijn dankbaarheid aan allen die zichzelf opofferen en werken op alle gezondheids-, medische, verpleegkundige en onderzoeksgebieden om deze nieuwe pandemie het hoofd te bieden en te behandelen.
4) De Moederkerk van Constantinopel weet empirisch, vanuit haar tweeduizendjarige bestaan, dat de Heilige Communie ‘het tegengif voor sterfelijkheid’ is en blijft vastberaden in haar Orthodoxe leer over de Heilige Eucharistie.
5) Het wordt als vanzelfsprekend beschouwd dat geloof in God, als transcendentie en niet als de afschaffing van de menselijke rede, samen met gebed de geestelijke strijd van elke christen versterkt. Daarom moedigt de Moederkerk van Constantinopel haar spirituele kinderen over de hele wereld aan hun smeekbeden te intensiveren zodat, versterkt en verlicht door God, deze hedendaagse dreiging kan worden overwonnen.

 

11 maart 2020

Van het Hoofdsecretariaat
van de Heilige en Gezegende Synode