Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Communiqué van het Orthodox Aartsbisdom van België en Exarchaat van Nederland en Luxemburg inzake het coronavirus (Nederland)

We zijn allen zeer begaan met de evolutie van de verspreiding van het coronavirus! De gezondheidssituatie van gisteren is immers niet dezelfde als die van vandaag of morgen.

De maatregelen genomen door de Rijksoverheid op donderdag 12 maart 2020 versterken «met aanvullende social distancing maatregelen die met hetzelfde doel de verspreiding van de epidemie moeten tegengaan».

Minister-president Rutte en minister Bruins lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst. De prioritaire doelstelling is daarbij de bescherming van de volksgezondheid. «Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden …».

In deze context is het aangewezen alle gebedsdiensten te schrappen. Deze maatregelen zijn geldig vanaf donderdag 12 maart 2020 tot en met 31 maart 2020. Net als voorheen zullen de ontwikkelingen dagelijks worden beoordeeld.

In deze dagen van beproeving voor de mensheid is het als christenen onze plicht om onze beste bondgenoot te gebruiken, namelijk het gebed tot onze God, zodat Hij ons de kracht kan geven om als overwinnaar uit deze pandemie te komen. Moge deze vastentijd ons versterken in onze geestelijke strijd! God is overal aanwezig en vervult alles.

12 maart 2020

† Metropoliet Athenagoras van België
Exarch van Nederland en Luxemburg