Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Gegroet geloof, dat om stilzwijgen vraagt. Feest van de Verkondiging.

Op deze dag, kort na de lente evening, viert de Kerk het feest van de neerdaling van onze Heer Jezus Christus over deze wereld, verbijsterd door de duisternis. De neerdaling van de Zon der gerechtigheid, Die de beweging van de tijd en de geschiedenis heeft omgekeerd en Die, door een afdaling naar de dood, daarvan een opgang heeft gemaakt naar de definitieve lente van de eeuwigheid.

Nadat Adam, bedrogen door de belofte van de slang en zich hierbij zelf uitriep tot god, verdreven werd uit het Paradijs, moest dus ook de genezing van onze natuur zich voltrekken als een tweede schepping. Door de ongehoorzaamheid van de eerste mens moest deze hersteld worden door de gehoorzaamheid van een mens, een jonge vrouw.

Na de val bereidt God met veel geduld en van generatie op generatie de komst van een moeder voor; de verwezenlijking van het grote mysterie: de menswording van de Logos. De engel begroette haar die de tranen van Eva zal troosten door te zeggen: “verheug u, vol van genade, de Heer is met u!” (Lucas I,28). Voor deze vreemde verschijning liet zij haar klosspoel vallen en verward door de woorden van de engel, vroeg zij zich af of deze vreugdevolle verkondiging niet, zoals bij Eva, opnieuw een bedrog was door diegene die zich kan omvormen tot engel van het licht. Zoals zij “Eva” verleid werd door het discours van een engel, teneinde zich aan God te onttrekken door Zijn woord te overtreden, zo wordt ook zij “Maria” onderricht in de goede boodschap door het discours van engel, om God te dragen – theofoor te worden – door te gehoorzamen aan Zijn woord. Zoals zij “Eva” verleid werd om niet te gehoorzamen aan God, zo liet ook zij “Maria” zich overtuigen om aan God te gehoorzamen, opdat de Maagd Maria de beschermster en troosteres wordt van de maagd Eva. Zoals het menselijk geslacht onderworpen werd aan de dood door de maagd Eva, wordt dit menselijk geslacht bevrijd door de maagd Maria. De ongehoorzaamheid van de ene Eva werd gecompenseerd door de gehoorzaamheid van de andere Eva, de nieuwe Eva, Maria (Heilige Ireneüs van Lyon).

Maar de engel verzekerde haar met de woorden: “Vrees niet Maria, want gij hebt genade gevonden bij de Heer”. De Heilige Geest vervult een mirakel groter dan de schepping van de wereld: de hemelen zullen neerbuigen en de Koning van het universum, Die alles omvat, zal Zichzelf vernietigen door een onuitspreekbaar neerbuigen naar de mensheid toe om in haar schoot te verblijven en Zich, zonder vermenging, te verenigen met de menselijke natuur en Zich met haar vlees te bekleden.

De vervulling van dit mysterie was niet enkel het werk van de Vader in zijn medeleven, noch van de Zoon die neerdaalde, noch van de Geest die de Maagd overdekte met Zijn schaduw; maar ook van een actieve deelname door haar vrij en vrijwillig beamen. Zo wordt de verlossing van de mensheid een gemeenschappelijk oeuvre van de wil van God en het geloof van de mens. Het was dus door een vrije samenwerking of synergie van de mensheid met het plan van God, dat zich het Grote Mysterie voltrok, voorbereid van bij het begin van de wereld. Dit Mysterie bestaat erin dat “God mens wordt, opdat de mens god kan worden” en dat de “ongehuwde bruid” de bron wordt van onze vernieuwde natuur.

Vader Dominique