Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Hoofden van de erediensten overleggen met Minister van Justitie Koen Geens

Op maandag 4 mei 2020 heeft Vice-Premier en Minister van Justitie Koen Geens de hoofden van de erkende erediensten bijeengeroepen op zijn kabinet voor overleg. Als bevoegd minister voor erediensten is hij ingegaan op hun vraag tot ontmoeting met de bedoeling te overwegen hoe men in deze coronacrisis terug kan keren tot een normaal religieus/liturgisch leven. De vertegenwoordigers van de drie monotheïstiche godsdiensten in ons land dringen erop aan spoedig hun gebedsruimten weer te kunnen openen voor de beoefening van de eredienst! De Orthodoxe Kerk in België was vertegenwoordigd door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België, die als aartsbisschop van het Oecumenisch Patriarchaat fungeert als diens representatief orgaan.

De minister dankte de vertegenwoordigers van de zes erkende erediensten (de Rooms-katholieke, protestantse, anglicaanse, orthodoxe, het Judaïsme en de Islam) voor hun medewerking en de opvolging van de maatregelen opgelegd door de Veiligheidsraad van de Belgische Overheid. Hij schetste tevens hoe moeilijk deze crisis in goede banen te leiden is, zeker in het hedendaagse Belgische staatsmodel.

De minister herinnerde nogmaals aan de maatregelen die nog steeds geldig zijn. Zo kunnen de kerken en gebedsruimten – mits het nakomen van veiligheidsvoorschriften – open kunnen blijven voor een stil en persoonlijk gebedsmoment. In kerken waar via bestaande kanalen een eredienst wordt uitgezonden mogen met de deelname van maximaal 10 personen (de bedienaars en de cameraploeg inbegrepen). Dopen mogen met de aanwezigheid van slechts de bedienaar, de dopeling, de doopouder en de ouders. Voor huwelijken geldt slechts de aanwezigheid van de bedienaar, het bruidspaar en de getuige. De begrafenissen kunnen plaatsvinden met de aanwezigheid van slechts 15 personen.

De Nationale Veiligheidsraad voorziet slechts alle twee weken over te gaan naar de versoepeling van de eerder genomen maatregelen, wat betekent dat het hernemen van een (mogelijks beperkt) liturgisch leven pas ten vroegste einde mei, begin juni als mogelijk wordt beschouwd. Alles hangt evenwel af van de gunstige evolutie van de aanpak van het coronavirus. Minister Koen Geens en de hoofden van de erediensten zullen verder samenwerken opdat men zo spoedig mogelijk een gemeenschappelijk gebedsleven kan hernemen. Dit zal weliswaar in fasen gebeuren en met inachtname van de nodige maatregelen.

De vertegenwoordigers van de erediensten hebben de minister gevraagd om in de ministeriële decreten de religieuze aangelegenheden niet onder de categorie socio-culturele activiteiten te willen plaatsen, maar te willen beschouwen als een apart en volwaardig aspect behorende tot de samenleving.

De hoofden van de erediensten besloten van ten gepaste tijde samen een boodschap te richten aan de ganse bevolking. Ze richtten een bijzonder woord van dank aan Minister Geens, die welwillend is en erover waakt dat er een levendige dialoog is tussen de burgerlijke en religieuze autoriteiten in ons land.