Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Verkiezing van de nieuwe patriarch van Servië

Donderdag 18 februari 2021 kwam de hiërarchie van het Patriarchaat van Servië bijeen voor de verkiezing van een nieuwe prelaat na het ontslapen in de Heer van Patriarch Irinej.

Zijne Eminentie Metropoliet Porfirije (Prvoslav Perić) van Zagreb en Ljubljana werd aldus verkozen tot nieuwe aartsbisschop van Peć, Metropoliet van Belgrado en Karlovci en Patriarch van Servië. Hij is een uitstekende bisschop, heeft een zeer goede theologie kennis, studeerde onder andere in Athene, en beheerst meerdere talen waaronder Grieks, Engels, Russisch, en Duits. Jarenlang diende hij trouw en vertegenwoordigde de Servische Kerk op vele activiteiten van oecumenische aard.

Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, feliciteert als voorzitter van de Orthodoxe Bisschoppenconferentie en vertegenwoordiger van alle orthodoxen van de Benelux-landen, de lokale Servische geestelijken en leden van de Servische gemeenschap met de verkiezing van de nieuwe Patriarch, en wenst hem vele gelukkige jaren in zijn patriarchaat.