Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Feest van de Boodschap aan de Moeder Gods en Te Deum voor de Griekse Nationale Dag in België

Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg vierde op  donderdag 25 maart 2021 de Goddelijke Liturgie in de feestvierende parochie van de Boodschap aan de Moeder Gods in Antwerpen – de eerste Orthodoxe parochie in België, opgericht in 1900 en dus meer dan 120 jaar oud, met respect voor de beperkings- en beschermingsmaatregelen die in België van kracht zijn om de verspreiding van de coronavirus-pandemie te voorkomen.

In zijn homilie verwees Zijne Eminentie naar de dubbele betekenis van het Feest, die van de Boodschap aan de Moeder Gods en die van de tweehonderdste verjaardag van de opstand die leidde tot de onafhankelijkheid van Griekenland van het Ottomaanse rijk.

Na de goddelijke liturgie volgde het Te Deum voor de nationale feestdag van Griekenland.

Vervolgens vierde Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België, Nederland en Luxemburg, op zondag 28 maart 2021, de Goddelijke Liturgie in de Kathedraal van de Heilige Aartsengelen van Brussel, steeds in overeenstemming met de in België van toepassing zijnde maatregelen ter beperking en bescherming  tegen de verspreiding van coronapandemie.

Na de Goddelijke Liturgie leidde Zijne Eminentie het officiële Te Deum voor de tweehonderdste verjaardag van het begin van de Griekse onafhankelijkheid in aanwezigheid van het Griekse diplomatieke korps in België, evenals de Griekse militaire autoriteiten van de NAVO.

 

De toespraak voor die gelegenheid werd gehouden door Zijne Excellentie de Ambassadeur van Griekenland in België, de heer Dionysios Kalamvrezos, de ceremonie eindigend met de Griekse en Belgische nationale hymnen.
Aanstaande zondag zal  Zijne Eminentie de Metropoliet van België in het Groothertogdom Luxemburg het Te Deum voor de Griekse nationale feestdag vieren.