Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

30ste verjaardag van het Orthodox Theologisch Instituut Apostel Paulus “Orthodox onderricht en persoonsontwikkeling”

Het 30-jarig bestaan van het Orthodox Theologisch Instituut Heilige Apostel Paulus werd op zaterdag 25 september gevierd in de Orthodoxe parochie van de Heilige Apostel Andreas in Gent. Na de viering van de inzegening ter gelegenheid van het begin van het nieuwe academische jaar, werden twee lezingen gehouden over het thema van “orthodox onderricht en persoonsontwikkeling”. De eerste door Zijne Excellentie Aartsbisschop Job van Telmessos, vanuit liturgisch oogpunt, en de tweede door Protopresbyter Dr. Constantinos Kenanidis vanuit psychologisch en pedagogisch oogpunt. In zijn toespraak herinnerde aartsbisschop Job aan de woorden van Tertullianus, dat men niet als christen wordt geboren, maar christen wordt, en benadrukte hij het belang in dit proces van de sacramenten en het liturgische leven van de Kerk, die het beeld van God in de mens herstellen en de genade verschaffen die nodig is om de goddelijke gelijkenis te bereiken. Hij benadrukte ook het belang van mystagogie, d.w.z. de uitleg van de riten van de liturgie om de persoonlijke ontmoeting van de gelovige met de verrezen Christus te vergemakkelijken. Vader Constantinos benadrukte het belang van het voorbeeld van christelijk leven, dat door ouders en leerkrachten wordt gegeven voor de christelijke vorming van kinderen en jongeren, evenals de persoonlijke ervaring van heiligheid. Elke lezing werd gevolgd door een uitwisseling met het publiek, en de dag werd afgesloten met een levendige rondetafelgesprek over het thema van de dag. De deelnemers konden ook een bezoek brengen aan de kleine kerk van de Orthodoxe parochie van Gent en de fresco’s bekijken die net voltooid zijn. De dag eindigde met de viering van de vespers. Hieraan moet worden toegevoegd dat het Orthodox Theologisch Instituut H. Apostel Paulus een feestnummer heeft gepubliceerd: een verzameling artikels in verschillende talen ter gelegenheid van zijn dertigjarig bestaan, waarin zowel zijn geschiedenis wordt beschreven als het onderwerp van orthodox onderricht en persoonsontwikkeling aan de orde wordt gesteld.

Op zondag – feest van de Heilige Johannes de Evangelist en Theoloog – werd de goddelijke liturgie voorgegaan door Monseigneur Job, samen met Vader Dominique en de diakens Emilianos en Barnabas. Het geheel opgeluisterd door het koor en de aanwezigheid van vele gelovigen. Dit vormde de bekroning van deze door God geschonken rijkelijk gevulde dagen.

Testimonium – Gent – 30 jaar Instituut voor Orthodoxe Theologie – 25 sept. ’21

Ik kan mijn toespraak niet beginnen zonder een paar woorden uit de grond van mijn hart.

Wij zijn vereerd en gezegend te worden geleid door Vader Dominique, die voor ons allen een voorbeeld is van een dienaar: pastor, leraar en dit in nederigheid en stilte. Misschien zal hij zeggen: “het is teamwerk”, maar hij is de drijvende kracht achter dit enorme werk, want deze instelling heeft een waardigheid en een getuigenis in het hart van Europa.

Bij deze gelegenheid wil ik mijn dankbaarheid betuigen aan Vader Dominique, die niet alleen mijn collega is, maar ook een voorbeeld en een inspiratiebron voor mijn nederig diaconaat in het Franstalige instituut.

Vader Constantin Kenanidis.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar