Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Te Deum voor de Griekse nationale feestadag op 28 Oktober in Brussel

Op zondag 31 oktober 2021 vierde Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg de Goddelijke Liturgie in de Orthodoxe Kathedraal van Brussel, omringd door priesters uit het Aartsbisdom en uit Griekenland.

De homilie werd op verzoek van Zijne Eminentie uitgesproken door aartspriester Athanasios Gikas, professor aan de theologische faculteit van de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki, die dezer dagen in België was als docent aan de Archdiocesane Clerical Synaxis van de clerus van het Aartsbisdom. Hij verwees naar en analyseerde de perikoop van het Evangelie van die dag.

Vervolgens werd een Te Deum gevierd ter gelegenheid van de verjaardag van 28 oktober (Griekse nationale feestdag) in aanwezigheid van de diplomatieke autoriteiten van Griekenland in België, met aan het hoofd de heer Ambassadeur Dionysios Kalavrezos, en de militaire autoriteiten van Griekenland bij de NAVO onder leiding van vice-admiraal Ioannis Pavlopoulos.

De lofrede van de dag werd uitgesproken door Zijne Excellentie de Ambassadeur van Griekenland in België, de heer Dionysios Kalamvrezos, die verwees naar het belang van de feestdag en de notie van eenheid van het volk in het verleden maar ook voor de toekomst.
Zijne Eminentie dankte de Ambassadeur voor zijn toespraak en wenste alle goeds voor de Nationale Feestdag van Griekenland.
Daarna zongen alle aanwezigen het nationale volkslied van Griekenland, alsmede de Belgische Brabançonne.
Tenslotte werden een herdenkingsgebed uitgesproken en een krans neergelegd op de begraafplaats waar drie Griekse soldaten begraven liggen.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar