Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Feest van de Heilige Nektarios in België

Het Aartsbisdom van België heeft het feest gevierd van de heilige Nektarios de Wonderdoener, bisschop van Pentapolis.

Op de avond van 8 november 2021 ging Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg voor in het Vesperdienst in de parochie van Bergen, die de heilige Nektarios als patroonheilige heeft. Vele priesters van naburige parochies en talrijke gelovigen namen deel. Onder hen bevond zich de militaire vertegenwoordiger van Griekenland bij de NAVO (SHAPE), vice-generaal Symeon-Charalambos Psimoulis, aan het hoofd stond van een omvangrijke delegatie van de Griekse militaire vertegenwoordiging bij SHAPE.

Aan het einde van de Vespers dankte Zijne Eminentie de rector van de parochie voor zijn pastorale werk, evenals de andere aanwezige geestelijken, en de militaire vertegenwoordiging. Hij verwees ook kort naar de heilige Nektarios, naar diens liefde en geduld tegenover zijn tegenstanders, en naar de spirituele relatie die Patriarch Athenagoras van eeuwige gedachtenis met de heilige had toen hij, als aartsdiaken, Aartsbisschop Meletios Metaxakis in Athene diende.

‘s Anderendaags, op 9 november, vierde Zijne Eminentie de Goddelijke Liturgie in de andere feestvierende parochie, die van de H. Nektarios in Beringen, omringd door de clerus van de provincie Limburg.

In zijn homilie verwees Zijne Eminentie naar het leven van de heilige. Aan het einde van de Goddelijke Liturgie dankte hij de rector van de parochie voor zijn pastorale werk, de andere leden van de clerus voor hun aanwezigheid, evenals de gelovigen die waren gekomen om deel te nemen aan de viering.

Daarna volgde een receptie voor de gelovigen in een bij de kerk behorende ruimte, waarbij allen erop toezagen de in België geldende sanitaire protocollen in acht te nemen.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar