Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Bijeenkomst van de vertegenwoordigers van de geconventioneerde Erediensten van Luxemburg met de Eerste Minister en de Minister van Volksgezondheid van het land over COVID-19

Op uitnodiging van de Luxemburgse regering vond op woensdag 10 november 2021 in de gebouwen van het Ministerie van Staat een ontmoeting plaats van vertegenwoordigers van de geconventioneerde Erediensten met de Minister-President van het Groothertogdom Luxemburg, de heer Xavier Bettel, de Minister van Volksgezondheid, mevrouw Paulette Lenert, en een team van het Directoraat Volksgezondheid onder leiding van Dr. Schmit.

De Orthodoxe Kerk werd vertegenwoordigd door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, vergezeld door de bisschoppelijke Vicaris van Luxemburg, Protopresbyter van de Oecumenische Troon Panagiotis Moschonas.

Het thema van de bijeenkomst betrof de ontwikkelingen van de toestand van de COVID-19-pandemie en de naleving van de gezondheidsmaatregelen in religieuze gemeenschappen. De regeringsvertegenwoordigers benadrukten het feit dat de pandemie opnieuw verergert, vooral onder de niet-gevaccineerde bevolking. Daarom wordt de aandacht gevestigd op de strikte naleving van sanitaire maatregelen betreffende het bijeenkomen van mensen in gesloten ruimtes. De religieuze gemeenschappen worden verzocht zoveel mogelijk bij te dragen tot de bewustmaking van de gelovigen over de noodzaak om de sanitaire maatregelen in acht te nemen, maar ook om de nog aarzelenden te vaccineren. De regering verklaart dat zij bereid is samen te werken met de religieuze gemeenschappen om de risico’s op overdracht van de ziekte in gebedshuizen beter aan te pakken.

Alle vertegenwoordigers van de erediensten waren het daarmee eens. Vervolgens beschreven zij de genomen maatregelen in hun respectieve plaatsen van eredienst zijn.

Zijne Eminentie metropoliet Athenagoras van België en exarch van Nederland en Luxemburg dankte de regering voor de uitnodiging voor deze bijeenkomst en verzekerde dat hij aan alle orthodoxe parochies in Luxemburg duidelijke instructies heeft gegeven voor de absolute naleving van de noodzakelijke sanitaire maatregelen tijdens religieuze evenementen. Hij verklaarde ook dat hij persoonlijk betrokken is bij de campagne ter bevordering van de vaccinatie en riep de gelovigen op zich te laten vaccineren. De bisschoppelijke vicaris gaf vervolgens een gedetailleerde uiteenzetting van de in de orthodoxe parochies genomen maatregelen. Deze werden door de gezondheidsambtenaren bevredigend geacht.

photo: ©Ministère d’État

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar