Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Orthodoxe kerk in Gent is verdienstelijke Oost-Vlaming van het jaar

Voor het eerst in haar geschiedenis heeft de provincie Oost-Vlaanderen een geloofsgemeenschap beloond met de titel Verdienstelijke Oost-Vlaming. Die eer ging naar de Orthodoxe Parochie Heilige Apostel Andreas in Gent. “De vieringen gaan er door in het Nederlands en dat draagt bij tot de integratie van de vijftien verschillende nationaliteiten die er de eredienst volgen”, duidt gedeputeerde Kurt Moens (N-VA).

Afgelopen donderdag vierden de orthodox gelovigen nog een van hun belangrijkste feestdagen: de Theofanie. Dan viert een groot deel van de gelovigen het Doopsel van Jezus. Maar drie dagen later was het in de Orthodoxe Parochie Heilige Apostel Andreas opnieuw feest, met de erkenning als verdienstelijke Oost-Vlaming 2021. “Ik had nooit gedacht dat dat ooit zou voorvallen”, zegt aartspriester en rector Dominique Verbeke. “Dat doet heel veel plezier, zeker omdat het een overheid is die je feliciteert voor een werk dat je doet zonder te willen opvallen. Het vindt blijkbaar een zekere weerklank zonder dat je het eigenlijk beseft.”

 Ik had niet gedacht dat dit ooit zou gebeuren.

Dominique Verbeke, aartspriester Orthodoxe Parochie Heilige Parochie Andreas

Taal verbindt

In 1972 vestigde deze parochie zich in de Sophie Van Akenstraat in Gent. Zeker na de val van de Berlijnse Muur werd het de plaats voor alle orthodoxe christenen, ongeacht hun afkomst. Russisch, Oekraïens, Roemeens, Grieks, Bulgaars of Belgisch van nationaliteit: iedereen is er welkom. Maar de kerk gebruikt wel een belangrijk bindmiddel: de Nederlandse taal. “Het feit dat de eredienst in het Nederlands doorgaat is voor de provincie Oost-Vlaanderen een meerwaarde”, gaat Moens verder. “Niet alleen het geloof verbindt de mensen, maar ook de taal. Het helpt de integratie in onze samenleving.” 

Vroeger kregen we vooral mensen uit de sportwereld of de culturele wereld de prijs, nu zijn het eerder mensen uit de economische wereld, landbouw of klimaat. Daarom is dit een unieke bekroning, want het is namelijk de eerste keer dat een geloofsgemeenschap deze titel krijgt.

Dat hun eredienst in het Nederlands gebeurt, is een meerwaarde

Kurt Moens, gedeputeerde provincie Oost-Vlaanderen

VRT nieuws Jurgen Eeckhout
zo 09 jan ’22

Zie in detail de tekst die hier op de site van de VRT is gepubliceerd

 

004542 – Verdienstelijke Oost-Vlaming – Orthodoxe Kerk from Cmore on Vimeo.