Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Inwijding van de Kerk van de Heilige Apostel Andreas en de Heilige Sophrony de Athoniet in Gent

Op zaterdag 26 februari 2022 werd in Gent de historische kerk van de Heilige Apostel Andreas ingewijd. Hierbij werd ze tevens toegewijd aan de Heilige Sophrony de Athoniet. Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en exarch van Nederland en Luxemburg ging deze viering voor, bijgestaan door Zijne Eminentie Metropoliet Joseph van Buenos Aires en exarch van Zuid-Amerika, Protopresbyter van de Oecumenische Troon Dominique Verbeke, priestermonnik Bartholomeos van het Patriarchaal Klooster van de Heilige Johannes de Doper in Essex, de aartspriesters Bernard Peckstadt en Paolo Perletti, aartsdiaken Emilianos Chatzivasiliou en diaken Barnabas Genbrugge.

Eerder, op 2 december 1979, werd de kerk ingewijd door bisschop Georgios van Evdokia, toen hulpbisschop van Aartsbisschop George van Syracuse. Diezelfde dag wijdde hij ook Marcel Osseel (later vader Silouan) tot diaken. Na een grondige renovatie en verfraaiing van de kerk, was de tijd gekomen om de kerk gedeeltelijk opnieuw in te wijden. De fresco’s werden geschilderd door de Gentse iconograaf en vriend van de parochie Joris Van Ael.

De Gentse parochie werd vijftig jaar geleden opgericht door Ignace Peckstadt, samen met Antoine Van Bruaene, beiden advocaat aan de Gentse balie. Reeds een decennium daarvoor organiseerden of hielden zij in Gent conferenties over de Orthodoxe Kerk en haar spiritueel leven. Het gevolg was dat eminente theologen, monniken, priesters en bisschoppen naar Gent kwamen om te spreken, maar ook om kennis te maken met de jonge parochie. Metropoliet Athenagoras noemde de belangrijkste figuren uit de orthodoxe wereld die de revue passeerden: de Metropolieten Anthony Bloom, Emilianos Timiadis, Antonie Plamadeala, Kallistos Ware; de Aartsbisschoppen Basil Krivochein, Alexis van der Mensbrugghe en Georges Wagner; de priesters Pierre Struve, Boris Bobrinskoy, Dimitru Staniloae; priestermonnik Symeon van Maldon; de theologen Olivier Clément, Christos Yannaras, Michel Evdokimov, Nicolas Lossky en vele anderen.

De meest in het oog springende bezoeken waren die van Oecumenisch Patriarch Bartholomeos (in 1989 als Metropoliet van Philadelphia en in 1994 als Oecumenisch Patriarch); Archimandriet Sophrony (nu de heilige Sophrony de Athoniet), die voorging in de Goddelijke Liturgie op 14 september 1980; en Koning Boudewijn, die, in het kader van de 150e verjaardag van het Koninkrijk België, de Vesperdienst in 1980 bijwoonde en met de parochianen sprak.

Metropoliet Athenagoras betuigde zijn dank en felicitaties aan de rector van de parochie, vader Dominique, voor de prachtige renovatie van de kerk en aan allen die aan dit project hebben meegewerkt en het hebben gesteund! Dank ook aan Joris Van Ael, en aan Martine Peckstadt en Christophe Beyer die kosten noch moeite gespaard hebben om dit project mogelijk te maken.

Aan het einde van de liturgie nam ook Metropoliet Joseph van Buenos Aires het woord en zei hoe blij hij was weer in deze parochie te zijn en getuige te zijn geweest van deze historische gebeurtenis.