Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Wijding van een jonge priester in de Franstalige parochie van de Heiligen Silouan en Martinus in Brussel

Op zondag 6 maart 2022 heeft Zijne Eminentie metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg de Goddelijke Liturgie gevierd in de Brusselse Franstalige parochie van de heiligen Silouan de Athoniet en Martinus, bisschop van Tours. Tijdens deze Liturgie werd diaken Laurent Van Damme tot priester gewijd.

Als homilie werd de catechetische tekst van Zijne Alheiligheid Oecumenisch Patriarch Bartholomeos gelezen.

In zijn toespraak tot de nieuwgewijde zei Zijne Eminentie onder meer: “Ik ben er zeker van dat u de vele inspanningen en verplichtingen die van u gevraagd zullen worden, kent en beseft. De essentie van deze bediening is gebaseerd op geloof, gebed en vasten. Het is een bediening in de geest van offeren voor het welzijn van de bedroefden, de zieken, de verlatenen, de gevluchten; maar ook voor het welzijn van wezen en weduwen en van ieder mens, ongeacht zijn nationale, sociale, politieke en culturele oriëntatie. U bent geroepen om in ieder mens alleen het beeld van God te zien, “voor wie Christus zijn leven gaf”. En hij ging door met vragen. “Zeggen we niet dat de Orthodoxie de wereld van vandaag veel te bieden heeft? Als we dit zeggen, hoe getuigen we dan tegenover de mensen om ons heen? Wie voelt zich geroepen om deel uit te maken van onze parochies? Olivier Clément zei het zo mooi: “De orthodoxie heeft kleine parochies nodig, waar plaats is voor iedereen en waar mensen elkaar bij naam kennen. Parochies die kunnen getuigen in een wereld waar mensen God niet meer kennen of zoeken, en waar mensen zich zelfs verzetten tegen Gods genade!”

Vader Laurent, architect van beroep, is getrouwd en heeft vier kinderen. Hij studeerde af aan het Instituut voor Theologie “Apostel Paulus” van het Aartsbisdom België, zijn echtgenote komt uit een klerikale familie. Hij werd tot diaken gewijd door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België in september 2020.

Aan het einde van de Goddelijke Liturgie verhief Zijne Eminentie de rector van de parochie, oikonomos Athanase de Theux, tot de rang van aartspriester, na zijn jarenlange dienst aan de parochie van de heiligen Silouan de Athoniet en Martinus, bisschop van Tours. Hij feliciteerde en dankte de aanwezige gelovigen op dit voor het Aartsbisdom vreugdevolle moment, maar ook voor hun steun aan de werking van de parochie, en nodigde hen uit om voortaan, nu de beperkende maatregelen vanwege het coronavirus opgeheven worden, hun liefde voor hun parochie en haar liturgische leven te vergroten.

De parochie van de heiligen Silouan de Athoniet en Martinus van Tours, één van de twee Franstalige parochies in Brussel, werd opgericht in 1995, met vader Bartholomeos D’Huyvetter als eerste priester. In 2006 werd Athanase de Theux door de toenmalige Metropoliet Panteleimon tot diaken gewijd en in 2008 tot priester, om het leven van de parochie te leiden, zodat de Franstalige orthodoxen van Brussel hun geloof in hun eigen taal konden beleven.

Moge de Heer God de nieuwe priester en aartspriester van het Aartsbisdom zegenen en waardig maken!

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar