Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Deelname van Zijne Excellentie Bisschop Joachim van Apollonia aan het Internationaal Wetenschappelijk Congres “Eco εὔ-ζῆν: Milieu, Dierenwereld, Ethiek”.

Van 2 tot 4 juli 2022 nam Zijne Excellentie Bisschop Joachim van Apollonia, hulpbisschop van Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België, als spreker deel aan het Internationaal Wetenschappelijk Congres “Eco εὔ-ζῆν: Environment, Animal World, Ethics”. Dit congres ging door in het Theologisch Instituut van Halki, onder auspiciën van het Oecumenisch Patriarchaat, de Nationale en Capodistriaanse Universiteit van Athene, de Griekse afdeling van de Unesco, het Griekse Pasteur Instituut en vele andere mede-organiserende instanties en researchinstellingen.

Het congres had als doel de morele regels aan te tonen die gelden in de driehoeksverhouding tussen milieu, dierenwereld en mens, door het prisma van de ecologie, de filosofie en de theologie; alsmede de houding te belichten die de mens tegenover dieren en hun ecosystemen zou moeten aannemen. Bovendien was een van de belangrijkste doelstellingen van het congres het uitwisselen van wetenschappelijke standpunten en culturele benaderingen van de onderwerpen die tijdens de internationale wetenschappelijke bijeenkomst op het “groene” eiland Halki aan de orde kwamen. Het congres wilde ook benadrukken dat de bescherming van het natuurlijk erfgoed van de wereld (redding van de zeeën en de maritime wereld, bewustmaking van het publiek voor de bescherming van de dierenwereld, enz.), de ecologische bewustwording en vooral de ethische dimensie die in de bovengenoemde gebieden doorklinkt, van invloed zijn op het ondernemerschap en de economische wereld, de internationale handelsbetrekkingen, de toeleveringsketen en de systemen voor het verkeer van goederen en mensen.

Zijne Alheiligheid onze Oecumenische Patriarch Bartholomeus, Eerbiedwaardig Hoofd van de Orthodoxe Kerk, heette de vergadering welkom en verklaarde het congres voor geopend. Hij werd ook de centrale spreker zijn met zijn zeer belangrijke lezing op vrijdag 3 juni.

Op vrijdagochtend 3 juni behandelde Zijne Excellentie de bisschop van Apollonia in zijn toespraak het thema “Een korte terugblik op de bijdrage van de Oecumenische Patriarch aan de constitutie van een ecologische ethiek ten aanzien van de natuurlijke omgeving”, waarin hij kort verwees naar alle ecologische activiteiten van Zijne Alheiligheid. Tot op heden is dit – in de vorm van een opsplitsing in entiteiten, met betrekking tot de verschillende patriarchale ecologische activiteiten – de meest volledige beknopte terugblik op zijn bijdrage aan het op de voorgrond plaatsen van het ecologisch probleem en aan de totstandkoming van een ecologische ethiek ten overstaan van de milieuproblematiek. Hij gaf eveneens een korte introductie over de theologische benadering van het milieuprobleem.