Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Een boodschap van de Internationale Commissie voor de Anglicaans-Orthodoxe Theologische Dialoog

Metropoliet Kallistos van Diokleia was van 2009 tot 2016 medevoorzitter van de Internationale Commissie voor de Anglicaans-Orthodoxe Theologische Dialoog (ICAOTD). Hij werd in deze functie aangesteld door Zijne Allerheiligheid Bartholomeos, Oecumenisch Patriarch, en diende de Commissie met voortreffelijke theologische wijsheid en met veel vreugde en humor.

Metropoliet Kallistos had sinds lang een reputatie als internationaal vermaard theoloog en geleerde van de Orthodoxie toen hij bij de ICAOTD kwam. Hij had grote ervaring met de oecumene, diende ook in de dialoog met de Rooms-Katholieke Kerk, en hij begreep het Anglicanisme goed.

In 2015 publiceerde de Commissie ‘In The Image and Likeness of God: A Hope-Filled Anthropology’. Deze “Aangenomen Verklaring” (Agreed Statement) werd goed ontvangen en brengt diepte en schoonheid in een gemeenschappelijke theologische antropologie die beide Communio’s verrijkt. Veel van het succes bij het vormgeven van de teksten is te danken aan de wijsheid van Metropoliet Kallistos.

De leden van de Commissie willen hun dankbaarheid jegens God voor het leven en het dienstwerk van Zijne Eminentie Kallistos laten optekenen, en hun deelneming betuigen aan Zijne Alheiligheid, de Oecumenische Patriarch van Constantinopel.

Metropoliet Athenagoras van België
Orthodox Medevoorzitter

Bisschop Richard Clarke
Anglicaans Medevoorzitter