Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Feest van de Moeder Gods (Gorgoepikos) en academische zitting van het Instituut voor Byzantijnse Muziek van het Aartsbisdom

Met bijzondere luister werd in Brussel de Synaxis van de Moeder Gods (Gorgoepikos) en van de heilige hymnografen Romanos Melodos en Johannes van Koukouzelis gevierd.

Op vrijdag 30 september 2022 werd in de Kathedraal van de Heilige Aartsengelen in Brussel de Vespersdienst gevierd. Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg ging voor in het gebed.

Reeds voor de derde maal hield het Instituut voor Byzantijnse en Traditionele Muziek van het Aartsbisdom België “heilige Hilarius” zijn academische zitting ter gelegenheid van de Vesperdienst van het feest. Naast de leden van de Raad van Bestuur waren ook de docenten en studenten, priesters van naburige parochies en vertegenwoordigers van diverse organisaties en verenigingen uit de stad Brussel aanwezig.

Tijdens de dienst werd de waterwijding voor de opening van de lessen 2022-2023 gecelebreerd, waarbij het koor werd verzorgd door leden van het instituut.

Net voor de wegzending benoemde Zijne Eminentie de heer Marko Giuliani, die tweedejaars student is en het koor van de Sint-Dimitri kerk in Maasmechelen bedient, tot lector door handoplegging. Terwijl hij de leraren en studenten van de zangkunst toesprak, sprak hij zijn tevredenheid uit over het werk van het Instituut voor Byzantijnse Muziek van het Aartsbisdom en benadrukte hij het belang van kerkmuziek in de eredienst.

Vervolgens werd het woord gegeven aan de directeur van het Instituut, diaken Konstantinos Dedes. Deze dankte Zijne Eminentie voor zijn aanwezigheid en vaderlijke steun, de bij de dienst aanwezige leden van de geestelijkheid en helpers bij het werk van het Instituut, en tenslotte de leraren en studenten die het dynamische potentieel en de grote familie van psaltici in ons Aartsbisdom vormen.

Tot slot herinnerde hij aan de avond gewijd aan de Heilige Moeder Gods die het Instituut voor Byzantijnse en Traditionele Muziek van het Aartsbisdom op 28 oktober 2022 om 19.00 uur organiseert. Het evenement vindt plaats in de W:halll zaal met deelname van het Hellenic Byzantine Choir, het Traditional Music Orchestra van Petros Androutsopoulos en 6 dansgroepen van culturele organisaties en verenigingen uit Brussel.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar