Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Bijeenkomst Orthodoxe Jeugd van de Benelux

Wees gelukkig, behoud je geloof en doe het kleine voor God
met de deelname van de hiëromonnik Jakovos van Simonopetra (berg Athos)

Zoals elk jaar sinds 1979 kwamen tussen 14 en 16 oktober 2022 in De Kluis – Sint Joris Weert (Leuven – België) 100 orthodoxe jongeren tussen 18 en 35 jaar bijeen. Deze jongeren waren van diverse herkomst en verscheidene parochies van het Aartsbisdom België en Exarchaat van Nederland en Luxemburg. Het door de Jongerencommissie van het Aartsbisdom van België voorgestelde thema was: “Wees gelukkig, behoud je geloof en doe het kleine voor God”. De spreker was met deelname van de hiëromonnik Jakovos van Simonopetra (berg Athos).

De bijeenkomst werd geanimeerd door discussies, gemeenschappelijk gebed, biecht, delen, wandelingen, koken en andere activiteiten die aan de jongeren werden voorgesteld. Kortom, een bevoorrechte manier om hun geloof en hun orthodoxe ervaring te verdiepen en te delen.

De conferentie van vader Jakovos richtte zich op de vreugde die ons geloof geeft in de verrezen Heer die zijn leerlingen nooit in de steek laat, ondanks het feit dat zij allen geroepen zijn te leven in een wereld zonder God.

Metropoliet Athenagoras van België was aanwezig bij de viering van de vespers op zaterdag en sprak zijn dankbaarheid uit voor de aanwezigheid en de boodschap van vader Jakovos. Hij benadrukte het spirituele belang van de komst van een monnik van de berg Athos om de jonge orthodoxen van de Benelux te ontmoeten en hen aan te moedigen op hun spirituele weg. Zijne Eminentie spoorde de jongeren aan vragen te stellen en te praten met vader Jakovos, en moedigde hen aan te biechten gezien het belang van berouw in het christelijk leven.

Hij dankte ook de nieuwe verantwoordelijke van de Orthodoxe Jeugd van de Benelux, vader Antonios Tarlizos, voor de onberispelijke organisatie van dit evenement met een recordaantal aanwezige jongeren, evenals vader Ciprian Popescu die sinds 2007 de leiding verzorgde.

Het woord was aan de jongeren tijdens de 5 workshops die in verschillende talen werden georganiseerd: Frans, Nederlands en Grieks. De dialoog met de begeleiders, vader Victor Yudin (nieuw testament), vader Antonios Tarlizos (Byzantijnse muziek), vader Silouan Medema (iconografie), de heren Efraim Blazic (komboskini) en Christophe Beyer (voorbereiding van prosphora en koliva).

De gesprekken waren gericht op de concrete aspecten van het leven in Christus in de wereld van vandaag.

De diensten vormden sterke momenten van dankzegging en gemeenschappelijk gebed. Vespers, Metten en zondagse Goddelijke Liturgie werden gevierd door vader Jakovos en in verschillende talen gezongen door de jongeren. Het jeugdkoor onder leiding van vader Antonios nam actief deel aan de diensten en gaf een artistieke en spirituele dimensie aan de gemeenschappelijke gebeden.

De schoonheid van de bijeenkomst werd ook gewaarborgd door de actieve deelname van de jongeren aan de voorbereiding van de maaltijden, samen met presbytera Sara, mevrouw Zoë Rogas, mevrouw Dimitra Bouroutzoglou en mevrouw Kyriaki Koutaloni, die deze taak op voortreffelijke wijze vervulden.

Aan het einde van de bijeenkomst dankte vader Jakovos de jongeren voor hun deelname en verzekerde hen dat Christus in ons hart hebben het grootste geschenk is dat God ons heeft gegeven.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar