Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Plechtige inzegening van het ‘Orthodox Centrum Ambiorix’ in Brussel

Op dinsdag 10 januari 2023 had in Brussel de plechtige inzegening plaats van het ‘Orthodox Centrum Ambiorix’, dat ondergebracht is in het pand dat de Orthodoxe Kerk van Cyprus heeft geschonken aan het Oecumenisch Patriarchaat en meer bepaald aan het Aartsbisdom van België. De inzegening werd voorgegaan door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg in aanwezigheid van tal van personaliteiten en vertegenwoordigers van diverse geledingen.

Er werd vooreerst een kleine waterwijding gevierd, gevolgd van een trisagion voor de betreurde Aartsbisschop Chrysostomos II van Cyprus. Nadien sprak Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras de menigte toe. Vooreerst merkte hij met pijn in het hart toe dat er in ons tijdperk nog steeds oorlog wordt gevoerd, ook in Europa, terwijl de Europese Unie eigenlijk tot stand is gekomen met de idee van “nooit meer oorlog”. Wij orthodoxe christenen in hartje Europa willen, vandaag met de opening van dit nieuwe Centrum de wereld laten weten hoezeer we samen verder willen werken aan een betere wereld. “Dit Centrum wil een plaats zijn van ontmoeting, zowel onder orthodoxe christenen, als voor oecumenische en interreligieuze ontmoetingen; een plaats waar we onze gelovigen en alle belangstellenden willen laten genieten van voordrachten en geestelijke woorden; een plaats waar we voortaan ook tal van activiteiten van ons Aartsbisdom zullen laten doorgaan, zoals pedagogische studiedagen voor leerkrachten orthodoxe godsdienst, voor onze clerus, voor filanthropische doeleinden, maar evenzeer voor culturele en andere activiteiten”. Metropoliet Athenagoras vernoemde de naam van de betreurde Aartsbisschop Chrysostomos II van Cyprus, alsook deze van de nieuwe Aartsbisschop van Cyprus, Mgr Georgios. Een bijzonder woord van dank richtte hij aan de Oecumenische Patriarch Bartholomeos, die bijgedragen heeft in de overdracht van het pand en zoveel goeds doet voor de Orthodoxe Kerk wereldwijd, ook al wordt dit helaas niet overal zo gezien, maar ook onvermoeid instaat voor de inter-christelijke en interreligieuze dialoog.

Nadien volgde de lezing van een speciale boodschap van Zijne Alheiligheid de Oecumenische Patriarch Bartholomeos, door Bisschop Joachim van Apollonia. In deze boodschap spreekt de Patriarch allereerst zijn nederige dank uit aan de Kerk van Cyprus en toont zich overtuigd dat het “Orthodox Centrum Ambiorix” een nieuw “venster van de Orthodoxie” in het Westen zal worden.

De gezant van de Kerk van Cyprus, de Zeer Eerwaarde Archimandriet Georgios Christodoulou, hoofdsecretaris van de Heilige Synode van de Kerk van Cyprus, las tenslotte een boodschap voor van Zijne Gelukzaligheid de nieuwe Aartsbisschop Georgios van Cyprus. In deze boodschap herinnerde hij aan de rol die de Apostelen Paulus en Barnabas hebben gespeeld in de evangelisatie van Cyprus. “Het kleine eiland wordt omgevormd tot een deur waardoor het woord van het Evangelie wordt overgedragen aan de volkeren. De Kerk van de Judeeërs wordt omgevormd tot de Kerk van de naties. Daarom is de titel toevertrouwd aan Barnabas belangrijk: hij wordt gezien als ‘oikonomos’, rentmeester van de zaken van de Kerk. Het is deze rol die Aartsbisschop Chrysostomus II, zaliger nagedachtenis, speelde, door dit gebouw in de hoofdstad van de naties op te leveren voor de eerste kerkelijke troon, van Kerk aan Kerk”.

Onder de aanwezigen merkte men Margaritis Schinas op, de Vice-Voorzitter van de Europese Commissie; Vincent Houssiau, de kabinetschef van Zijne Majesteit de Koning; Dionysios Kalamvrezos, de Ambassadeur van Griekenland; Petros Mavrikios, ambassadeur bij de Permanente Vertegenwoordiging van Cyprus bij de Europese Unie; een hoge militaire vertegenwoordiger van Griekenland bij de Navo; Zijne Excellentie Aartsbisschop Franco Coppola, de Pauselijke Nuntius; en andere diplomaten.

Onder de kerkelijke vertegenwoordigers merkte men de aanwezigheid op van enkele hoofden van de erediensten, zoals Canon Jack McDonald van de Anglicaanse Eredienst en dhr. David Vandeput van de Evangelische Eredienst; verder ook Zijne Excellentie Bisschop Joachim van Apollonia, hulpbisschop van het Orthodox Aartsbisdom van België; Aartsbisschop Georges Kourie van de Syrische Kerk; Abouna Aghabios van de Koptische Kerk; Mgr Etienne Quintiens, van de Nunciatuur; en priesters van de Patriarchaten van Moskou, Roemenië en Georgië. Ook gemeenschappen als Sant’Egidio en Focolare waren er vertegenwoordigd.

Nadien volgde een receptie. Voortaan zal het ‘Orthodox Centrum Ambiorix’ tal van activiteiten onthalen, waaronder de regelmatige lezingen in het kader van ‘Orthodox Logos’, de voordrachtencyclus van het Orthodox Aartsbisdom van België.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar