Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Benoemingen voor het Kantoor van de Orthodoxe Kerk bij de Europese Unie

Met een patriarchale brief van 7 september 2023 meldt Zijne Alheiligheid de Oecumenische Patriarch Bartholomeos nieuwe benoemingen voor het Kantoor van de Orthodoxe Kerk bij de Europese Unie.

Met dit besluit wordt Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België, die tot op heden de superviser was van het Kantoor, nu aangesteld als voorzitter. Archimandriet Emilianos Bogiannou, die aanvankelijk secretaris was en sinds 2014 de directecteur van het Kantoor, wordt ontlast van zijn verantwoordelijkheden. Aartspriester Konstantinos Kenanidis en Aartspriester Pawel Cecha, allebei priesters van het Aartsbisdom van België, worden respectievelijk benoemd tot secretaris-generaal en tot raadgever van het Kantoor.

Het Kantoor van de Orthodoxe Kerk bij de Europese Unie werd opgericht met een besluit van de Heilige Synode van het Oecumenisch Patriarchaat in augustus 1994 en is in werking getreden in januari 1995. Het stond onder toezicht van de metropoliet van België en had als eerste directeur Archimandriet Emmanuel Adamakis (heden senior Metropoliet van Chalcedon).

Sinds de oprichting van CROCEU (Committee of Representatives of the Orthodox Churches to the European Union) is de vertegenwoordiger van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel de voorzitter van dit Comité.