Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Patroonsfeest en priesterwijding in de Parochie van de Heilige Nikolaas in Amsterdam

In de parochie van de Heilige Nikolaas in Amsterdam werd, volgens de Juliaanse kalender, op zondag 17 december 2023 de Goddelijke Liturgie gehouden ter ere van de Heilige Nikolaas en het patroonsfeest van de parochie. Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg zat voor in de Liturgie en diende er tevens de priesterwijding toe aan diaken Andriy Todosiychuk.

Tijdens zijn toespraak tot de gewijde priester verwees Zijne Eminentie naar de rol van de priester: het toedienen van de sacramenten, het onderwijzen van het Woord, dienstbetoon in de naastenliefde en als verbindende schakel in het leven van de parochie.

Aan het einde van de Goddelijke Liturgie sprak Zijne Eminentie zijn vreugde uit over het feit dat hij dit parochiefeest bijwoonde en over de grote deelname van de gelovigen. Daarnaast bedankte hij de geestelijken van de parochie voor het pastorale werk dat zij verrichten, evenals de andere aanwezige geestelijken voor hun aanwezigheid en deelname nemen aan dit feest en de wijding van de nieuwe priester. Tot slot wenste hij de nieuwe priester een goed en vruchtbaar ambt toe.

De nieuwe priester is van Oekraïense afkomst, gehuwd en vader van vier kinderen. Hij werkt tevens als informaticus met computersystemen. Na zijn aankomst in Nederland en zijn priesterwijding zal hij samen met vader Oleg Kozak verantwoordelijk zijn voor het organiseren van een nieuwe parochie in de districten Alkmaar, Groningen en Kampen, voornamelijk voor de Oekraïners die zijn gevlucht voor de oorlog en zich nu in Nederland bevinden, maar ook voor de andere orthodoxe gelovigen in deze streken.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar