Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

METROPOLIET VAN BELGIË NAM HET WOORD OP HERDENKINGSCEREMONIE EERSTE WERELDOORLOG

Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België was uitgenodigd om het woord te nemen op een grote herdenkingsceremonie van de Eerste Wereldoorlog. Meer dan 2000 mensen hebben afgelopen dinsdag 28 oktober 2014 deelgenomen aan herdenkingsceremonies van 100 jaar Grote Oorlog te Nieuwpoort en nadien Ieper.

Te Nieuwpoort heeft de ceremonie een klein uur geduurd waarbij persoonlijkheden elkaar hebben afgewisseld. “Een volk toont zijn grootsheid wanneer het zijn waarden verdedigt”, stelde Koning Filip van België bij zijn toespraak, die het verzet opriep van het Belgische leger tegenover de Duitse troepen tijdens het eerste wereldwijd conflict. Hij liet nadien het woord aan Angela Merkel, die hem bedankte voor de uitnodiging en onderlijnde dat “rekening houdend met wat er allemaal is gebeurd, alle leed dat de Duitsers tijdens de twee Wereldoorlogen de Belgen hebben aangedaan, (…) die uitnodiging niet vanzelfsprekend was”.

Twee uur later begon de ceremonie aan de Menenpoort te Ieper, het monument waarvoor elke dag de “Last Post” wordt gespeeld ter gedachtenis aan de soldaten die tijdens de Grote Oorlog sneuvelden. De straten van de historische stad Ieper weergalmden de militaire muziek. Waren aanwezig: Koning Filip en Koningin Mathilde van België, oud-koningin Beatrix der Nederlanden, Groothertog Henri van Luxemburg, Kanselier Angela Merkel, de gouverneur-generaal van Canada, de Hongaarse en Maltese presidenten, de Belgische eerste minister Charles Michel, evenals talrijke andere hoogwaardigheidsbekleders uit de hele wereld.