Benelux logo
Greek logo

Orthodoxe Jongeren

ZEVENDE ORTHODOXE KINDERDAG TE ANTWERPEN

Met de zegen van Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België, Exarch van Nederland en Luxemburg, en op initiatief van Sofía Tobazídou, hield de Orthodoxe Jeugd in de Benelux (OJB-JOB) op de letterlijk en figuurlijk stralende donderdag 5 mei 2016 de Zevende Orthodoxe Kinderdag in Antwerpen, de tweede grootste stad van België. Er namen ruim 40 orthodoxe kinderen aan deel van Armeense, Belgische, Bulgaarse, Congolese, Egyptische, Griekse, Georgische, Nederlandse, Oekraïense, Roemeense, en Russische afkomst.

De dag begon met het vieren van de Goddelijke Liturgie in de Grieks-orthodoxe Maria Boodschapkerk. De dienst werd voorgegaan door vader Angelos Kamalídis, rector van de parochie, bijgestaan door diaken Barnabas Genbrugge, en het parochiekoor onder leiding van voorzanger Antónios Tarlízos. Zoals gebruikelijk verliep de Liturgie bijna volledig in het Nederlands, de gemeenschappelijke taal van de aanwezige kinderen. Op het einde van de dienst riep vader Angelos wel “Christus is opgestaan” in alle talen van de aanwezige kinderen.

Na de Liturgie bood de OJB-JOB een picknick aan in het nabije park, waar de kinderen onder toeziend oog van de organiserende orthodoxe godsdienstleerkrachten en enkele ouders ook vrijuit konden spelen in de speeltuin en op het voetbal- en basketterrein.

Daarna volgden catechetische spelletjes. Elke groep leerlingen kon daarbij telkens een puzzelstuk verdienen. Met alle puzzelstukken samen konden ze een ikoon maken van de Heilige Irene, die op 5 mei gevierd wordt. Ze moesten ook haar ikoon (fresco) in de kerk zoeken.

Tot slot, en als afscheid, knutselden de kinderen een klein paasmandje, dat ze als herinnering mee naar huis konden nemen, en konden ze een pannenkoek eten.