Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

METROPOLIET ATHENAGORAS NAM DEEL AAN HULDE SLACHTOFFERS VAN 22 MAART OP KONINKLIJK PALEI

Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België heeft op zondag 22 mei 2016 deelgenomen aan een grootste huldeplechtigheid voor de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart te Brussel, die zondagochtend op het koninklijk paleis plaatsvond. Vertegenwoordigers van de families van de slachtoffers en gewonden hebben er hun hoop op broederschap uitgedrukt tegenover de gehele koninklijke familie en de regeringsleden. Zo deelde Eddy Van Calster er de gedachten van zijn vrouw Fabienne, die hij verloren is bij de aanslagen. “Ze zei dat het begrijpen van het menselijk gedrag essentieel is voor de ontdekking van de weg naar de innerlijke rust”.

Ter herinnering aan haar echtgenoot Johan, moedigde Kristin Verellen de samenleving aan om voor liefde te kiezen. “Als ik hier ben, is dat omdat we niet kunnen vergeten dat wat er gebeurd is, verschrikkelijk is; maar zelfs als we dat zouden willen, kunnen we niet vluchten of terugkeren. Wat we kunnen doen, is om iets zinnigs te doen met de tijd die ons rest. (…) Waar blind geweld onze wereld treft, groeit een nieuwe broederlijkheid”, zei ze.

De overlevende Dominique Denoël sprak namens de gewonden, waarvan sommigen nog in het ziekenhuis liggen. “We dragen de verantwoordelijkheid in ons voor de wereld waarin we leven, zelfs als onze enige fout is om het te laten gebeuren. We vergeten om sociale banden te smeden, vooral met de migrantenbevolking. We vergeten dat onze levenswijze vraatzuchtig is qua petroleumverbruik. We vergeten dat wij ook wapens produceren. We laten een wankel maatschappijmodel gedijen, zonder onszelf duurzaam in vraag te stellen. Ik hoop dat er een gelijkaardige bezinning zal gebeuren bij onze buren met moslimachtergrond, en dat we aan dezelfde tafel zullen dialogeren om onze verschillen te overstijgen”, vertelde hij.

Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport, huldigde de moed van de burgers. “We zijn er rechtstreeks of onrechtstreeks getuige van geweest tot welke verschrikking de Mens in staat is, maar we hebben ook de meest bewonderenswaardige kant van de Mens gezien: de heldendaden die toelieten om talloze levens te redden. Hoeveel reizigers, voorbijgangers, arbeiders, snelden er niet naar de vertrekhal?”

Brieuc de Meeûs, directeur-generaal van de MIVB, verzekerde dat 8.000 medewerkers van de MIVB zich recht zullen houden ter herinnering aan de 16 reizigers die het leven lieten, en het honderdtal gewonden. “Die dag is het station Maalbeek om 09u11 veranderd in een oorlogsscène. De getuigen en reddingswerkers herinneren zich allen de stilte die volgde op de ontploffing”.

Na “Le plat pays” (Mijn vlakke land) van Jacques Brel, las de Nederlandstalige schrijver Geert Van Istendael een gedicht dat een collectief van Brusselse dichters had geschreven over het Brusselse trauma. Het Europese en Belgische volkslied sloten de plechtigheid af.

Koning Filip drukte zondag, ter gelegenheid van een huldeplechtigheid voor de 32 slachtoffers en honderden gewonden, de steun en erkenning uit van het gehele Belgische volk voor de hulpdiensten die bij de aanslagen van 22 maart jongstleden betrokken waren, dag op dag twee maand geleden. Die werd gezamenlijk door het Paleis en de Kanselarij van de Eerste Minister georganiseerd, en zondag om 10u geopend in het Koninklijk Paleis, in aanwezigheid van 500 à 600 mensen. In zijn toespraak haalde de Koning bij het station Maalbeek achtergelaten boodschappen aan als zovele sporen van een “grote waardigheid in beproeving”, en van een wil om aan een steeds meer solidaire samenleving te bouwen. “Die boodschappen zijn een uitdrukking van het verlangen naar een betere wereld, een geloof in de mens, ondanks de verschrikking, een mogelijke eenheid, en soms zelfs een belofte: we zullen een betere wereld bouwen. Voor hen, slachtoffers en hun families. Voor ons allemaal. We hebben getoond dat onze samenleving sterk was. Sterk door haar banden, die in die donkere dagen versterkt zijn rondom jullie”, verklaarde de vorst.

Vanwege de overheid namen Eerste Minister Charles Michel en de regeringsleden, de voorzitters van Kamer en Senaat, de bij de nasleep van de aanslagen betrokken Brusselse ministers, en de burgemeesters van Zaventem en Brussel aan deze plechtigheid deel. De verschillende erkende erediensten in België waren er vertegenwoordigd door de hoofden van de erediensten.

Elf ambassadeurs van de landen die onderdanen tellen onder de slachtoffers (China, Duitsland, Frankrijk, India, Italië, Marokko, Peru, Polen, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zweden) waren eveneens aanwezig. Overigens waren ook de erediensten en vrijzinnigheid vertegenwoordigd.

De Brusselse zanger Getch Gaëtano opende de plechtigheid met het lied “Imagine”, dat de dag na de aanslagen aan de Beurs werd gezongen. De namen van de slachtoffers werden in alfabetische volgorde voorgelezen. Een kwintet van Defensie speelde een muzikaal intermezzo als opmaat tot een minuut stilte. Vervolgens spraken de Koning en de Eerste Minister, vooraleer het woord te geven aan de families van de slachtoffers.