Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Niet-officiëel overleg in Halki tussen het Oecumenisch Patriarchaat en de Anglicaanse Gemeenschap

Op dinsdag 19 juni 2018 organiseerde het Theologisch Instituut van Halki onofficiële gesprekken tussen het Oecumenisch Patriarchaat en de Anglicaanse Gemeenschap.

De delegatie van het Oecumenisch Patriarchaat bestond uit Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, covoorzitter van de Commissie van de Officiële Theologische Dialoog tussen de Orthodoxe Kerk en de Anglicaanse Gemeenschap, Zijne Excellentie Aartsbisschop Job van Telmessos en Protopresbyter Christos Christakis, orthodoxe co-secretaris van dezelfde Commissie.

De Anglicaanse Gemeenschap werd vertegenwoordigd door Zijne Eminentie Aartsbisschop Richard Clarke, hoofd van de Anglicaanse Kerk van Ierland Anglicaanse en covoorzitter van de Commissie voor de Officiële Theologische Dialoog tussen de Orthodoxe Kerk en de Anglicaanse Gemeenschap, en door de Bisschoppen Nigel Stock en Michael Lewis, evenals door de eerwaarde Kanunnik Dr. Will Adam.

De onofficiële gesprekken begonnen op dinsdagochtend in de feestzaal van het Klooster van de Heilige Drieëenheid van het Theologisch Instituut van Halki en eindigden in de vroege namiddag van dezelfde dag.

Beide vertegenwoordigingen bespraken actuele aangelegenheden van het Oecumenisch Patriarchaat en de Anglicaanse Gemeenschap, evenals andere theologische en maatschappelijke onderwerpen van gemeenschappelijk belang.

Namens de Oecumenische Patriarch heette de Metropoliet van België de vertegenwoordigers van de Anglicaanse Gemeenschap welkom in Constantinopel, historische zetel van de Orthodoxe Kerk, maar ook van het Theologisch Instituut van Halki, dat steeds het referentiepunt vormde en blijft vertegenwoordigen voor de ontwikkeling en het behoud van een ruimdenkende Moederkerk van Constantinopel en zijn leden.

De Anglicaanse covoorzitter dankte zowel de Oecumenische Patriarch als zijn vertegenwoordiger Metropoliet Athenagoras voor de ontvangst en de gastvrijheid tijdens dit overleg op een historische plaats zoals het Instituut voor Theologie van het Oecumenisch Patriarchaat dat, ondanks de sluiting, de dialoog voor het verbeteren van de relaties op inter-orthodox en inter-christelijk niveau blijft bevorderen.