Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Nationale Feestdag in het Groothertogdom Luxemburg

Op de middag van zaterdag 21 juni werd, geïnitieerd door de Rooms-Katholieke Kerk, in de kathedraal van Onze Lieve-Vrouw van de stad Luxemburg het officiële Te Deum gezongen in het bijzijn van de Groothertog Henri en de hertogelijke familie. Bij de ceremonie was ook Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg aanwezig, in het gezelschap van orthodoxe priesters.

Op zondag 24 juni ging Metropoliet Athenagoras, in concelebratie met Metropoliet voor Europa Antonij van het Patriarchaat van Bulgarije, voor in een pontificale viering in de orthodoxe kathedraal van de heilige Nikolaas in Luxemburg, omgeven door meerdere priesters en diakens van de diverse orthodoxe jurisdicties in Luxemburg.

Aan het einde van de Goddelijke Liturgie werd een Te Deum gezongen in aanwezigheid van de officiële vertegenwoordiger van de Groothertog en Hofmaarschalk de heer Paul Lesch, de Minister van Milieuzaken Carole Dieschbourg namens de Luxemburgse regering, de burgemeester van de stad Cécile Hemmen, de ambassadeurs van Griekenland, Rusland en Bulgarije, de vertegenwoordiger van de ambassadeur van Roemenië, vertegenwoordigers van de Zusterkerken, de voorzitter van het Griekse Gemeenschap van Luxemburg, leden van de strijdkrachten en een menigte gelovigen.

Metropoliet Athenagoras dankte in zijn toespraak Metropoliet Anthonij en de geestelijkheid, de politieke vertegenwoordigers van het Groothertogdom voor hun steun aan de Orthodoxen in de regio en voor hun aanwezigheid op het Te Deum almede de gelovigen die gekomen waren om de Nationale Feestdag van het land te vieren.

Daarop wees hij op het belang van de 60ste verjaardag (1958-2018) sinds de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen België, Nederland en Luxemburg. Dit verdrag heeft niet alleen de banden tussen de drie buurlanden versterkt, maar het stond ook aan het begin van de Europese Unie. Daarna drukte Zijne Eminentie, als de vertegenwoordiger van alle orthodoxen bij de Luxemburgse autoriteiten, de immense vreugde uit die de orthodoxen van de regio voelen ter gelegenheid van de nationale feestdag, en vroeg de Maarschalk zijn wensen en dankbaarheid voor het respect en elke vorm van steun voor de orthodoxe Kerk over te brengen aan de Groothertog.

Het Te Deum werd afgesloten met het volkslied van Luxemburg, een korte begroeting door de Griekse ambassadeur, de heer Louis-Alcybiade Abatis, en een rijkelijke receptie in het parochiaal centrum van de kerk.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar