Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Oecumenisch patriarchaat: Wij strijden voor de eenheid en stabiliteit van de Orthodoxie

 

Einde van de Synaxis van de Hiërarchen van de Oecumenische Troon

 

Op maandag 3 september 2018 werden de werkzaamheden van de Synaxis van de metropolieten en aartsbisschoppen van de Oecumenische Troon afgesloten. Deze Synaxis begon op 1 september  in de kerk van de Heilige Drieëenheid in Constantinopel onder het voorzitterschap van de Oecumenische Patriarch Bartholomeus.

 

Tijdens de Synaxis, die begon met de toespraak van Zijne Alheiligheid, werden onderwerpen met betrekking tot het oecumenisch patriarchaat, maar ook op inter-orthodox vlak besproken. Er waren voorziene tussenkomsten door de metropolieten Geron Ioannis van Pergamon, Geron Dimitrios van de Princeneilanden, Emmanuel van Frankrijk, Andreas Arkalochorion, Elpidophoros van Bursa, Amphilochios van Andrianoupolis, Bartholomeos van Smyrna en de  bisschoppen Cyrillus van Avydos en Makarios Christoupolis. Na de presentaties volgde een interactieve discussie, die een rijke uitwisseling van informatie mogelijk maakte en leidde tot de gewenste verduidelijkingen.

 

In zijn slottoespraak benadrukte de Oecumenische Patriarch dat de “diaconale en eschatologische identiteit van de kerk heden wordt bedreigd, niet alleen door secularisatie, maar ook door een verinnerlijkte en gesloten spiritualiteit die doordringt in de Kerk. Wij zijn opvolgers en hoeders van de heilige schatten ons nagelaten door de Heilige Vaders, van het ware geloof, van de ware aanbidding en verheerlijking in Christus, van de bevrijdende waarheid, van de Philokalia en de filantropie, van de gemeenschapszin en de cultuur van solidariteit, bewust van de integere continuïteit van een traditie, die blijkt uit het offer en het geloof van de Heiligen, uit de orthodoxe godsvrucht en spiritualiteit, uit het wonder van de theologie van de Kerkvaders, uit een moraal van beproeving geleid door het Kruis en de Opstanding, uit het eucharistische symbool van het leven, uit de hoop op de eeuwigheid. Ieder van ons, broeders Hiërarchen, en allen samen, geestelijken en volk, zijn dienaren en verdedigers van deze waarheden en deze zegeningen voor God en de mensen. ”

Later zei hij dat “we vechten voor de eenheid en stabiliteit van de orthodoxie en voor een gemeenschappelijk kerkelijk getuigenis. In deze Synaxis hebben we de inter-orthodoxe onderwerpen grondig onderzocht. Het Oecumenisch Patriarchaat, als verantwoordelijke voor het behouden van de eenheid, voor het coördineren van inter-orthodoxe relaties en Pan-orthodoxe initiatieven, werkt in deze richting, trouw aan de onveranderlijke ecclesiologische principes van de Traditie van de Heilige Vaders. “

 Vervolgens voegde de patriarch toe:

“We bereiden ook onze ontmoeting voor met de moderne wereld waarin de kerk beweegt en haar getuigenis brengt. De grote uitdagingen van onze tijd, de almacht van technologie en haar toepassingen, de secularisatie, de globalisering, het verdorren en de lethargie van de sociale en maatschappelijke dimensie van de vrijheid, de sociale onrechtvaardigheid, de zoektocht naar welzijn tegen elke prijs, de vernietiging van het milieu, maar ook ethnophyletisme, religieus fundamentalisme, de confrontatie van beschavingen, en andere bedreigingen tegen de heiligheid van de mensheid vereisen een gemeenschappelijke aanpak, een gezamenlijk getuigenis, een gemeenschappelijke richting om in de toekomst te nemen. Metropoliet Ioannis van Pergamon herinnerde aan de schuld van de orthodoxie: ̋ In de wereld die komt mag de Orthodoxie geen verdeeld getuigenis afleggen, maar moet spreken “met één stem en één hart.” Het Oecumenisch Patriarchaat heeft de plicht om de universaliteit en de oecumene van de kerk in herinnering te brengen, in een geest van verzoening en overstijgen van tegenstellingen en met inachtneming van de eenheid van de orthodoxie “ “.