Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Officiële afgifte van de Tomos van Autocefalie aan de Orthodoxe Kerk van Oekraïne

tijdens de gezamenlijke viering van de Oecumenische Patriarch met de Metropoliet van Kiev en geheel Oekraïne, ter gelegenheid van het feest van de Heilige Theofanie in de Fanar

Vandaag, tijdens het feest van de Theofanie, vierde men op luisterrijke wijze de officiële overhandiging door de Oecumenische Patriarch Bartholomeus van de Tomos van autocefalie van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne aan haar eerste prelaat, Metropoliet Epiphanios van Kiev en geheel Oekraïne.

Dit evenement vond plaats tijdens de Goddelijke Liturgie waarin Zijne Alheiligheid voorging, omringd door Metropoliet Epiphanios en Metropolieten van beide Kerken.

Zijne Alheiligheid zei in zijn homilie dat een pagina in de geschiedenis van Oekraïne omgedraaid werd en benadrukte dat de Kerk van Oekraïne vanaf vandaag de 15e autocefale Kerk geworden is, haar aanmoedigend te werken aan eenheid en vrede op lokaal niveau, maar ook naar Zijne Zaligheid de Patriarch van Moskou toe.

” …. Moge iedereen begrijpen dat Oekraïne het verdient om een eengemaakte kerkelijke entiteit te hebben. Creëer de voorwaarden voor de verzoening. Werk alleen op basis van ecclesiologische criteria. Bestuur met liefde, nederigheid en zelfverloochening. De toekomst is aan jullie, wat zal zijn is komt jullie toe “zei hij.

Daarop gaf de Oecumenische Patriarch de Metropoliet van Kiev en geheel Oekraïne de Tomos van de Autcefalie en de Heilige Mirre van de Moederkerk. Als persoonlijk geschenk bood Zijne Alheiligheid een pastoraal kruis aan, gesmeed in Constantinopel.

In zijn toespraak sprak de prelaat van de Oekraïense kerk zijn dank uit aan de Moederkerk van Constantinopel en aan de Oecumenische Patriarch.

Na de Goddelijke Liturgie begaven de twee prelaten, de aartsbisschoppen, de officiële genodigden en de gelovige christenen zich in processie naar de havenkaai van de Fanar, waar Zijne Alheiligheid voorging in de dienst van de Waterwijding met onderdompeling van het Heilige Kruis in de Gouden Hoorn.

Meer dan 30 jongeren uit Constantinopel, Griekenland en elders stortten zich in de ijskoude wateren van de Hoorn. De heer Mikhail Vosnakidis uit Thessaloniki (GR) bracht het Heilig Kruis terug naar de Oecumenische Patriarch, die hem beloond met een gouden borstkruis, terwijl hij de andere deelnemers zegende en hen kleine kruisjes aanbood.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar