Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België vertegenwoordigde de Orthodoxe Kerk tijdens de begrafenis van Groothertog Jan van Luxemburg

Zijne Hoogheid Groothertog Jean (1921-2019), vader van de huidige Groothertog van Luxemburg Henri, is overleden op 23 april 2019. Als zoon van Groothertogin Charlotte werd hij Groothertog en Staatshoofd op 12 oktober 1964. Op 7 oktober 2000 gaf hij de troon op ten gunste van zijn zoon.

Hij werd bijzonder gewaardeerd door zijn volk, en zijn overlijden werd gevolgd door een 12-daagse nationale rouw. Tijdens zijn regeerperiode werd de eerste overeenkomst tussen de Orthodoxe Kerk en het Groothertogdom Luxemburg gesloten, waarmee officiële erkenning aan de Orthodoxe Kerk in Luxemburg werd verleend.

De uitvaartdienst werd op zaterdag 4 mei 2019 gecelebreerd in de kathedraal van Notre Dame in de stad Luxemburg. De dienst werd voorgegaan door Zijne Eminentie Aartsbisschop Jean-Claude Hollerich van Luxemburg, omringd door de voormalige aartsbisschop van Luxemburg, Monseigneur Fernand Franck en de Pauselijke Nuntius Monseigneur Augustine Kasujja, en veel leden van de clerus van de Rooms Katholieke Kerk van Luxemburg. Na de dienst werd het lichaam van Groothertog Jan bijgezet in de crypte van de kathedraal, waar het stoffelijk overschot van meerdere van zijn voorgangers rust, evenals dat van zijn echtgenote Joséphine-Charlotte.

Bij de ceremonie waren vele persoonlijkheden aanwezig om de laatste eer te bewijzen aan de overledene. Buiten de familie van de Groothertog en leden van de regering van het land, onderscheidde men koning Filip en koningin Mathilde van België, koning Albert en koningin Paola, koningin Margaretha van Denemarken, prins Albert van Monaco, Koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen, koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia van Zweden, de voormalige koningin van Nederland, prinses Beatrice, de voormalige koning van Spanje Juan Carlos en koningin Sophie, Prinses Anne van Engeland, de troonpretendenten van Jordanië en Liechtenstein, de voormalige president van Frankrijk Nicolas Sarkozy en zowat 1400 officiële gasten.

De Orthodoxe Kerk was waardig vertegenwoordigd door de Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, als hoofd van de orthodoxe christelijke eredienst in het land, die de gehele Orthodoxe Kerk in het Groothertogdom Luxemburg vertegenwoordigt.

© Photo – Guy Wolff / Luxemburger Wort