Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

50 jaar bisschoppelijk priesterschap van Zijne Eminentie Metropoliet Jeremia van Ankyra

Vijftig jaar geleden, deze dag, werd Zijne Eminentie Metropoliet Jeremia van Ancyra in de Kathedraal van de heilige Stefanos in Parijs tot bisschop gewijd. Een paar weken eerder was hij door de Heilige en Gezegende Synode van het Oecumenisch Patriarchaat verkozen tot hulpbisschop van het Aartsbisdom van Frankrijk met de titel van Bisschop van Sassime. De wijding werd voorgegaan door wijlen Metropoliet Meletios van Frankrijk, bijgestaan door Aartsbisschop Athenagoras van Thyatira en Groot-Brittannië, de Metropolieten Chrysostomos van Oostenrijk, Polyeuktos van Zweden, Aartsbisschop George van Syracuse en Bisschop Methodios uit Kampania. De wijding werd vereerd door de aanwezigheid van Geron Metropoliet Meliton van Chalcedon, vertegenwoordiger van Oecumenische Patriarch Athenagoras.

Paraschos Kalligiorgis, met zijn burgerlijke naam, werd geboren op 17 januari 1935 in Kos, Griekenland. Hij woonde er zijn hele jeugd en heeft er ook zijn opleiding gevolgd. In 1948 ging hij naar de kerkelijke school van Patmos en in 1952 trad hij toe tot het Theologisch Instituut van Halki, waar hij theologie studeerde tot hij in 1959 zijn licentie behaalde.

Op 9 augustus 1959 werd hij tot diaken gewijd door Metropoliet Dorotheos van de Prinseneilanden. Daarna vertrok hij naar Frankrijk waar hij zich specialiseerde in de Liturgie aan het Institut Supérieur de Liturgie in Parijs.

Op 26 juli 1964 werd hij door de Metropoliet Meletios van Frankrijk tot priester gewijd, waarna hij benoemd werd tot rector van de parochie van de HH. Constantijn en Helena en Vicaris-generaal van het orthodoxe Aartsbisdom van Frankrijk.

Op 31 januari 1971 werd hij tot bisschop van Sassime gewijd en bekleedde hij de functie van hulpbisschop van het Aartsbisdom van Frankrijk.

In 1988 verkoos de Heilige en Gezegende Synode van het Oecumenisch Patriarchaat hem als Metropoliet van Frankrijk.

In 1987 werd hij vicevoorzitter van de Raad van Christelijke Kerken in Frankrijk. Van 1992 tot 1997 was hij vicevoorzitter van de Conferentie van Europese Kerken, die de Europese protestantse, orthodoxe, anglicaanse en oud-katholieke kerken verenigt. Op 19 november 1997 werd hij door de organisatie verkozen tot voorzitter voor vijf jaar.

In januari 2002 werd hij door de president van de Franse Republiek, de heer Jacques Chirac, tot Chevalier de la Légion d’Honneur benoemd.

Op 20 januari 2003 werd hij verkozen tot Metropoliet van Zwitserland, waarbij hij ook de functies op zich nam van directeur van het Orthodoxe Centrum van het Oecumenisch Patriarchaat in Chambésy en van het secretariaat voor de voorbereiding van de Heilige en Grote Synode.

Op 18 juli 2018 werd hij verkozen tot Metropoliet van Ankyra en Exarch van heel Galatië. Sindsdien is hij woonachtig op het eiland Kos.

Zijne Eminentie Metropoliet Jeremia van Ankyra is een hiërarch van de Oecumenische Troon die zich steeds enorm heeft ingezet en zich nog steeds inzet voor de Kerk, waarbij hij altijd in stilte en nederigheid verder werkt.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar