Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Een kwart eeuw sinds de inzegening van de eerste orthodoxe kapel op Brussels Airport (Zaventem)

Een kwart eeuw is voorbij gegaan sedert de inzegening van de heilige Georgios (Sint-Joriskapel) op de luchthaven van Zaventem. Op 3 februari 1996, de dag na het ontvangen van een doctoraat Honoris Causa van de Katholieke Universiteit van Leuven, zegende Zijne Alheiligheid Oecumenisch Patriarch Bartholomeos de kapel plechtig in, in aanwezigheid van Hunne Eminenties Metropoliet Geron Joachim van Chalcedon (nu van Nicomedia) , Metropoliet Jeremia van Frankrijk (nu van Ankyra), Metropoliet Kyrillos van Gortyna en Arcadië, Aartsbisschop Simon van het Patriarchaat van Moskou in België en toenmalig Metropoliet Panteleimon van België met zijn hulpbisschop wijlen Zijne Excellentie Maximos van Eumenia, leden van de geestelijkheid en verscheidene persoonlijkheden (inclusief luchthavenfunctionarissen). Vergeten we niet dat dit ’s werelds eerste orthodoxe kapel op een luchthaven was.

Zijne Eminentie Metropoliet Panteleimon vond in de heer Georgios Petrou en zijn familie de mensen die bereid waren om de volledige inrichting van de kapel op zich te nemen. De kapel was gewijd aan zijn patroonheilige, de heilige Georgios (Sint-Joris). Op voorstel van Metropoliet Panteleimon van België en bij beslissing van Zijne Aheiligheid Oecumenisch Patriarch Bartholomeos, kreeg de heer Georges Petrou de rang van Archon van de Heilige en Grote Kerk van Christus.

Sinds die dag hebben vele duizenden passagiers deze kapel bezocht, er de heilige iconen vereerd, en gebeden en hun indrukken in het gastenboek genoteerd. Onder de vele bezoekers vinden we Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Filip van België (in 1996), en in december 2001, wijlen patriarch van eeuwige gedachtenis Pavle van Servië, in het land voor een interreligieuze bijeenkomst. Hij vierde er de Goddelijke Liturgie.

Inmiddels heeft de orthodoxe aalmoezenier door de luchthavenautoriteiten een kantoor toegewezen gekregen, inclusief telefoonlijn en computer, om zijn contacten met het luchthavenpersoneel te vergemakkelijken. Hij komt maandelijks bijeen om te overleggen met zijn collega’s van andere religies en neemt eenmaal per jaar deel aan de oefening “rampen-simulatie” die plaatsvindt op de luchthaven. Hij sloot zich ook aan – als de eerste orthodoxe aalmoezenier – bij de International Association of Civil Aviation Chaplains ’, een vereniging die in 1967 in Brussel werd opgericht door ds. Xavier de Meeûs, ’s werelds eerste luchthavenpredikant. Deze vereniging organiseert elk jaar een grote bijeenkomst van aalmoezeniers van christelijke denominaties.

Intussen vindt men ook orthodoxe kapellen op de luchthavens van Athene en Boekarest. Samen met die in Brussel getuigen ze van de aanwezigheid van God op plaatsen waar dagelijks meerdere duizenden passagiers passeren, op weg naar andere bestemmingen. Ze getuigen ook van de schoonheid van de Byzantijns-orthodoxe traditie.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar