Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Dialoog tussen Anglicanen en Orthodoxen studie van de gemeenschappelijke geschiedenis met een gemeenschappelijke basis voor de toekomst

Tijdens de derde videoconferentie van de bipartiete dialoog tussen Anglicanen en Orthodoxen werd gesproken over : Geschiedenis, resultaten en gastvrijheid, in relatie tot het werk van de Canterbury Ontmoetingen: “Beheerders van de Schepping, een ecologie vol hoop”; een overzicht van de gesprekken en een visie voor de toekomst.

Dr. Jennifer Wasmuth, directeur van het Oecumenisch Onderzoeksinstituut in Straatsburg en coördinator van deze videoconferentie, zei: “De dialoog is op zichzelf waardevol als een mogelijkheid tot diepgaand begrip en als getuigenis naar de wereld”.

Metropoliet Athenagoras van België van het Oecumenisch Patriarchaat gaf een overzicht van de Dialoog tussen anglicaanse en orthodoxe christenen. Hij onderstreepte onder meer: “De Orthodoxe en Anglicaanse kerken hebben altijd vriendelijke en diplomatieke wetenschappelijke betrekkingen onderhouden. Ik vind het onze plicht om de samenwerking voort te zetten.”

Aartsbisschop dr. Richard Clarke, Aartsbisschop Emeritus Armagh van de Anglicaanse Gemeenschap, zei dat de tweepartijendialoog zowel beschrijft waar we het mee eens zijn als waarin we anders zijn. “Ik omschrijf het graag als een Venndiagram (weergave van verschillende verzamelingen)”, zegt hij, “Wat is de gemeenschappelijke basis? Wat is het kruispunt in de terminologie van het Venndiagram?”
Tijdens het tweede deel van de videoconferentie concentreerde het gesprek zich op de zin: “Beheerders van de Schepping”, die rekening houdt met de gevolgen van het christelijke begrip van de mens als onderdeel van de schepping.

De ecologieverklaring “Beheerders van de Schepping”, die in oktober 2020 in onderlinge overeenstemming tussen de Anglicaanse Gemeenschap en de Orthodoxe Kerk werd vrijgegeven, bouwt voort op eerder werk van de Commissie. “Naar het beeld en de gelijkenis van God: een antropologie vol hoop.” Het document werd opgesteld en voorgesteld door de co-secretarissen van de Commissie.

De Zeereerwaarde dr. Aartspriester Christos Christakis vatte de inhoud van de zin: “Beheerders van de Schepping” samen in de beschrijving van zes domeinen. Hij citeerde: “Het eerste bevestigt de goedheid van de Schepping, en onthult in werkelijkheid de betekenis van de wereld als een mysterie” en ging verder met een samenvatting van de discussies.

De Zeereerwaarde Dr. William Adam meldde dat de uitdrukking “Beheerders van de Schepping” een belangrijke term is in de voortzetting van de dialoog tussen anglicanen en orthodoxen. “Er zijn veel gemeenschappelijke elementen, maar ook echte verschillen”, zei hij.