Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Patroonfeest van de parochie van de Heiligen Constantijn en Helena in Brugge

De Parochie van de Heiligen Constantijn en Helena in Brugge vierde haar uitgestelde parochiefeest op 23 mei 2021, de zondag van de Verlamde. Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg ging voor in de viering, die plaatsvond in overeenstemming met de beperkings- en beschermingsmaatregelen die in België van kracht zijn om de verspreiding van de coronavirus-pandemie te voorkomen.

Aan de hand van de perikoop van het Evangelie volgens Johannes verwees Zijne Eminentie in zijn homilie naar de genezing van de verlamde door Christus en de impact ervan op de huidige mens. Met andere woorden, het gaat over Gods liefde voor de mens, die niet alleen het lichaam geneest, maar, die ook de tragedie van de menselijke eenzaamheid aanpakt, een tragedie die mensen treft, ongeacht hun leeftijd of het tijdperk waarin ze leven.

Aan het einde van de Goddelijke Liturgie dankte Zijne Eminentie de rector van de parochie, aartspriester Bernard Peckstadt, evenals de gepensioneerde Aartspriester Bartholomeus D’Huyvetter die nog steeds deelneemt aan het leven van de parochie, voor de geleverde inspanningen ondanks de moeilijkheden van praktische aard met betrekking tot de maatregelen ter bescherming tegen pandemie.

De parochie werd in 1995 gesticht door toenmalig aartsdiaken Athénagoras Peckstadt en huidige metropoliet van België, met als doel alle orthodoxen van de regio samen te brengen om hen de mogelijkheid te geven deel te nemen aan het liturgische leven van de kerk. Vandaag is de kerk gehuisvest in een monumentaal pand uit de 14e eeuw, midden in het centrum van de stad Brugge.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar