Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Klooster van Asten – Herdenking van de 5e verjaardag van het overlijden van Moeder Maria

Op donderdag 24 juni 2021, het feest van de geboorte van de glorieuze Profeet, Voorloper en Doper Johannes, vierde Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België de Goddelijke Liturgie in het Klooster van de Geboorte van de Moeder Gods. Bij die gelegenheid werd tevens de vijfde verjaardag herdacht van het ontslapen in de Heer van de eerste Hegumen en stichter van het klooster, wijlen Moeder Maria. Zijne Eminentie werd omringd door de vicaris van het klooster en diakens van het Aartsbisdom, enkel in het bijzijn van de kloostergemeenschap en een paar gelovigen vanwege de maatregelen ter bescherming tegen de pandemie.

Aan het einde van de Goddelijke Liturgie hield Zijne Eminentie de gedachtenisdienst, in zijn korte homilie verwijzend naar het karakter van Gerontissa Maria. Hij eindigde met het trisagion op haar graf.

Moeder Maria van eeuwige gedachtenis was van Nederlandse afkomst. Ze werd geboren in Den Haag, waar ze de orthodoxie leerde kennen en omarmen. Op 21-jarige leeftijd trad ze toe tot de Nederlandstalige Orthodoxe gemeenschap van Den Haag. Om ervaring op te doen in kloostertradities reisde ze naar Griekenland, met een tussenstop in Servië, waar ze in verschillende kloosters kon verblijven.

Elf jaar later, verrijkt met een lange kloostertraditie en de Griekse taal machtig, keerde ze terug naar Nederland om het orthodoxe monasticisme in haar thuisland te verspreiden.

Met de zegen en steun van de toenmalige Metropoliet van België, Mgr Panteleimon, en gesteund door een Nederlandse familie, verhuisde ze naar een boerderij in de regio van Eindhoven, in Asten, die ze zou ombouwen tot een klooster gewijd aan de Geboorte van de Moeder Gods. Op het patroonfeest van het klooster in 1989 vond de opening van de kloosterkerk en de eerste Goddelijke Liturgie plaats.

Na veel inspanning en gebed zal het klooster stilaan de nodige ruimtes verwerven. Zes mensen van verschillende afkomst en tradities zullen zich langzaam rond Moeder Maria verzamelen en de eerste fraterniteit vormen, een teken van de oecumene van de orthodoxie. Tegelijkertijd kreeg het klooster bekendheid over de hele wereld en ontving het niet alleen bezoekers van het Aartsbisdom van België, maar ook van andere Aartsbisdommen.

Gerontissa Maria ontsliep in de Heer op 24 juni 2016, de feestdag van de geboorte van de glorieuze Voorloper Johannes.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar