Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Opdracht van de Moeder Gods in de Tempel en Parochiefeest van de H. Katarina in Amsterdam

Op zondag 21 november 2021 vierde Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg de Goddelijke Liturgie in de historische parochie van de H. Katarina van Amsterdam (Zaandam), ter gelegenheid van het aanstaande feest van de patroonheilige.
In zijn homilie verwees Zijne Eminentie naar het feest van de Opdracht van de Moeder Gods en de invloed daarvan op het leven van de gelovigen.
Aan het einde van de Goddelijke Liturgie sprak Zijne Eminentie zijn vreugde uit over het feit dat hij dit feest opnieuw in deze historische parochie heeft kunnen vieren en dankte hij de rector voor het verrichte pastorale werk. Tegelijkertijd verwees hij naar de reeds verrichte renovatiewerken, en naar de nog uit te voeren werken om het gehele renovatieprogramma te voltooien. Hierbij vroeg hij om de hulp en steun van de gelovigen.
In 2016 heeft ons Aartsbisdom de historische parochie van de Heilige en Glorierijke Grootmartelares Katarina van Amsterdam in ere hersteld. 150 jaar na de sluiting (1866) heeft het Aartsbisdom een gebouw aangekocht waarin de kerk, de parochiezaal en het aangrenzende huis van de dienstdoende priester moesten worden ondergebracht.
De eerste Grieken die in Nederland aankwamen, waren priesters die in de 17e eeuw aan de universiteit van Leiden studeerden. Een eeuw later kwamen Griekse handelaars uit Smyrna (Klein-Azië), het eiland Chios en Thessaloniki om kleine handelsposten in Amsterdam en andere Europese steden te vestigen voor de uitwisseling van oosterse en Europese producten.
Toen de Griekse gemeenschap in Amsterdam aanzienlijk groeide, vroegen haar leden in 1752 het Oecumenisch Patriarchaat om toestemming en zegen voor de oprichting van een orthodoxe parochie. Aanvankelijk kwamen de gelovigen voor de diensten bijeen in een kapel, die was gewijd aan de Heilige en Glorierijke Grootmartelares Katarina. In 1763 verhuisde de parochie naar een gebouw aan de Oudezijds Voorburgwal, dat zij kocht met behulp van een erfenis van een Griekse koopman die voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie had gewerkt. Al in 1760 waren parochianen bezig met het vertalen van de Goddelijke Liturgie van de heilige Johannes Chrysostomos naar het Nederlands.
In het begin van de jaren negentig vierde de priester van Utrecht, overeenkomstig de wens van vele orthodoxen in de omgeving van Amsterdam, eenmaal per maand de Goddelijke Liturgie in een Rooms-Katholieke kerk.
In 2015 wijdde Metropoliet Athenagoras de heer Alexander Koufoudakis tot diaken en later tot priester om de leiding van de parochie op zich te nemen.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar