Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Examens aan het Instituut voor Byzantijnse Muziek van het Aartsbisdom van België

Op zaterdag 12 juni 2022 legden de talrijk opgekomen studenten de examensessie in het Instituut voor Byzantijnse Muziek van het Aartsbisdom België af met groot succes.

De examens van dit semester, waarmee het lopende didactische jaar wordt afgesloten, vonden plaats in de bibliotheek van de Kathedraal van de Heilige Aartsengelen te Brussel, zetel van het Instituut voor Byzantijnse Muziek “Heilige Hilarion”. De examencommissie bestond uit leraren van het Instituut: Eerwaarde diaken Konstantinos Dedes, directeur van het Instituut, Vader Antonios Tarlizos, Mevrouw Despina Gaspari, Mevrouw Maria Noussis, Mevrouw Chryssoula Psimouli en de heer Christos Papaconstantinou.

Hoewel het instituut nog maar twee jaar bestaat, telt het een groot aantal mannelijke en vrouwelijke studenten, van wie het merendeel aan de examens deelneemt. Er werd vastgesteld dat de studenten aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt en een hoog niveau hebben bereikt, wat ongetwijfeld een eer en een vreugde is voor de koorfamilie binnen het Aartsbisdom. Vader Konstantinos kondigde de opening aan van een nieuwe afdeling “Traditionele Griekse Muziek” en de organisatie van een groots muziek- en dansevenement op 28 oktober 2022, nationale Griekse feestdag, en gewijd aan de persoon van de Alheilige Moeder Gods.

Na de examens werd het academisch jaar afgesloten met het lied van de vespers in toon 5 : Eer aan de vader “En ti erythra thalassi”, in de versie van Jacques Protopsalti. Dit lied was de toewijding van dankzegging aan de Drie-ene God en Zijn Allerheiligste Moeder voor alle goedheid en giften die het Instituut gedurende dit jaar gul mocht ervaren, en in het bijzonder ons bezoek aan de Heilige Berg.

Er wordt op gewezen dat het Instituut voor Byzantijnse Muziek van het Aartsbisdom België en Exarchaat van Nederland en Luxemburg in 2020 werd opgericht, op aansporen van Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België, om het aanleren en de verspreiding van de (specifieke kerkelijke) zangkunst in België, Nederland en Luxemburg te bevorderen.

Tot slot begint de inschrijvingsperiode voor het academisch jaar 2022-2023 op 1 september, terwijl de officiële start van de cursussen zal plaatsvinden na de viering van de Vespersdienst van de Allerheiligste Gorgoepikoou op 30 september 2022, waar de certificaten aan hen die geslaagd zijn in de examens zullen worden uitgereikt.

 

 

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar