Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Seminarie Kerkelijk Zang “Theorie en praktijk van de kerkelijke Octoïch”

Aan de Academie voor Experimentele Muziek van Halki (Evia) vond het seminarie “Theorie en praktijk van de kerkelijke Oktoïch” plaats in een zeer goede sfeer. De opkomst was bevredigend.

Op woensdag 15 juni 2022 werd de heer Georgios Konstantinou, doctor in de muziekwetenschappen en koorleider van het Helleens Byzantijns Koor, door de directie van de Experimentele Muziekacademie van Halki uitgenodigd om een lezing te houden over de “Theorie en praktijk van de kerkelijke Octoïch”.

De geachte professor werd verwelkomd en ingeleid door Eerwaarde diaken Konstantinos Dedes, directeur van het Instituut voor Byzantijnse Muziek van het Aartsbisdom België, die benadrukte dat zijn lezing een eer was voor de organisatoren en de deelnemers aan het seminarie, aangezien zijn bijdrage aan de kunst van de kerkelijke zang een belangrijk hoofdstuk vormt in de Damascener kunst.

De heer Konstantinou dankte de directie van de Academie voor de uitnodiging en bracht zijn lezing, ondersteund door audio-visuele fragmenten uit de “theoretische praktijk” van de Byzantijnse muziek.

De belangrijkste conclusie in de presentatie van de heer Konstantinou was dat de kunst van de kerkelijke zang niet goed kan worden geleerd en geïnterpreteerd zonder auditieve ervaringen, ontleend aan de levende traditie, die de zanger de mogelijkheid biedt zijn zang te ontwikkelen en over te dragen. Een formele uitvoering van de vocabelen, zelfs als die perfect is, volstaat niet om de zang correct te interpreteren.

Ongeveer 100 studenten of docenten Byzantijnse muziek, met inbegrip van geestelijken, namen deel aan het seminarie, hetzij rechtstreeks, hetzij via videoconferentie.

Vervolgens nam Eerwaarde vader Konstantinos het woord om professor G. Konstantinou te danken voor zijn uitstekende uiteenzetting, alsmede de Experimentele Academie van Halki – waarmee ons Instituut zeer goede relaties heeft opgebouwd -, voor het feit dat ze aanvaard heeft om voor de eerste maal in haar geschiedenis een seminarie over kerkelijke zang te willen hosten. Via de professor nodigde hij het Hellenic Byzantine Choir officieel uit voor het evenement “Het Alheilige van de Hyumnen” dat op 28 oktober 2022 in Brussel zal plaatsvinden, onder auspiciën van het Instituut voor Byzantijnse Muziek van het Aartsbisdom België.

 

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar