Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Wijdingen – Benoemingen – Transfers

WIJDINGEN – BENOEMINGEN – TRANSFERS
(september 2021 – juli 2022)

 

WIJDINGEN

Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België heeft gewijd tot:
priester ➙ Diaken Quinten Koning, op 7 november 2021 in de Kathedraal van de Heilige Aartsengelen in Brussel. De nieuwe priester is sinds 1 januari in dienst in de Parochie van de Boodschap aan de Moeder Gods in Antwerpen.
priester ➙ Diaken Barnabas Genbrugge, op 27 februari 2022 in de parochiekerk van de Heilige Apostel Andreas te Gent. De nieuwe priester blijft in deze parochie dienen.
priester ➙ Diaken Laurent Van Damme, op 6 maart 2022 in de parochiekerk van de Heiligen Silouan de Athoniet en de Heilige Martinus van Tours in Sint-Gillis (Brussel). De nieuwe priester blijft in deze parochie dienen.
priester ➙ Diaken Victor Yudin, op 14 mei 2022 in de parochiekerk van de Heilige Barbara te Genk. De nieuwe priester dient sindsdien in de Parochie van de Drie Hiërarchen in Hasselt.

KLEINE WIJDINGEN

Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België heeft de kleine wijding toegediend van:
aartspriester ➙ aan de Eerwaarde Oikonomos Athanasios de Theux, op 6 maart 2022 in de parochiekerk van de Heiligen Silouan de Athonite en Martinus van Tours in Sint-Gillis (Brussel).

BENOEMINGEN

op 1 september 2021 werd Oikonomos Evstathios Vamvakas opgenomen in het Aartsbisdom van België en benoemd tot rector van de Parochie van de Heilige Johannes de Doper in Molenbeek.
op 31 september 2021 wordt Priester Servatius Xamo ontheven van de functie van vicaris van de Parochie van de Ontslaping van de Moeder God’s in Verviers en blijft hij ter beschikking van het Aartsbisdom.
op 31 december 2021 nam Aartspriester Angelos Kamalidis zijn pensioen op en werd op zijn verzoek ontheven van de functie van rector van de Parochie van de Boodschap van de Moeder Gods te Antwerpen. Het blijft evenwel verbonden met het Aartsbisdom.
op 1 januari 2022 werd Archimandriet Philadelphos Kafalis benoemd tot rector van de Parochie van de Boodschap van de Moeder Gods te Antwerpen.
op 1 januari 2022 werd Priester Quinten Koning benoemd tot vicaris van de Parochie van de Boodschap van de Moeder Gods te Antwerpen.
op 30 juni 2022 werd Protopresbyter van de Oecumenische Troon Dominique Verbeke, op zijn verzoek, ontheven van de functie van rector van de Parochie van de Heilige Apostel Andreas te Gent. Hij blijft in de parochie dienen als vicaris.
op 1 juli 2022 werd Priester Barnabas Genbrugge benoemd tot rector van de Parochie van de Heilige Apostel Andreas in Gent.
op 31 juli 2022 werd Aartspriester Athanase de Theux, op zijn verzoek, tijdelijk canoniek verlof verleend. Daarom wordt hij ontheven van de functie van rector van de Parochie van de Heiligen Silouan de Athoniet en Martinus van Tours in Sint-Gillis (Brussel). Het blijft canoniek verbonden met het Aartsbisdom.
op 1 augustus 2022 werd Priester Laurent Van Damme benoemd tot rector van de Parochie van de Heiligen Silouan de Athoniet en Martinus van Tours in Sint-Gillis (Brussel).

ONTVANGST VAN KLOOSTER EN PAROCHIE

ten gevolge het besluit van de Heilige Synode van het Oecumenisch Patriarchaat (27 november 2018) om haar “Exarchaat van de orthodoxe parochies van Russische traditie in West-Europa” te ontbinden en de parochies en kloosters te integreren in de verschillende aartsbisdommen van de Oecumenische Troon in de landen waar ze zijn, werd het Klooster van de Profeet Elia in Sint-Hubert-Mill (Nederland) onthaald in de canonieke jurisdictie van het Orthodox Aartsbisdom van België en het Exarchaat van Nederland en Luxemburg.
in antwoord op hoger beroep besloot Zijne Alheiligheid de Oecumenische Patriarch Bartholomeos op 29 maart 2022 de Orthodoxe Parochie van de Heilige Nikolaas (Amsterdam), die tot dan toe behoorde tot het Russisch Patriarchaat, canoniek te onthalen in de schoot van het Oecumenisch Patriarchaat. De Patriarch baseerde zich daarbij op de prerogatieven die hem toekomen door de canons van de Oecumenische Concilies. Patriarch Bartholomeos droeg vervolgens de Parochie van de Heilige Nikolaas van Amsterdam over aan het Orthodoxe Aartsbisdom van België en het Exarchaat van Nederland en Luxemburg.

ONTVANGST VAN GEESTELIJKEN

op 18 maart 2022 werd een groep geestelijken van het Patriarchaat van Moskou opgenomen in de canonieke jurisdictie van het Oecumenisch Patriarchaat. Deze geestelijken hadden beroep gedaan op Zijne Alheiligheid de Oecumenische Patriarch Bartholomeos en werden canoniek ontvangen als geestelijken in het Aartsbisdom van Constantinopel en werden vervolgens getransfereerd naar het Aartsbisdom van België en het Exarchaat van Nederland en Luxemburg. Het zijn Archimandriet Meletios Webber, de Priesters Hildo Bos, Michael Bakker en Ioan Lena, en de Diakens John Sewter en Oleg Karlshchuk.
op 21 maart 2022 werd Aartspriester Anton du Pau, eveneens van het Patriarchaat van Moskou, opgenomen in de canonieke jurisdictie van het Oecumenisch Patriarchaat. Ook hij heeft zich gericht tot Zijne Alheiligheid de Oecumenische Patriarch Bartholomeos en werd canoniek ontvangen als geestelijke van het Aartsbisdom van Constantinopel en meteen overgedragen naar het Aartsbisdom van België en het Exarchaat van Nederland en Luxemburg.
op 12 april 2022 werd Diaken Victor Yudin getransfereerd naar het Aartsbisdom van België en het Exarchaat van Nederland en Luxemburg met een losbrief van Zijne Excellentie Aartsbisschop Daniel de Pamphylon, hiërarch voor de Oekraïense Parochies in de Verenigde Staten (Oecumenisch Patriarchaat ).
op 4 mei 2022 werd Diaken Michael Lomax, geestelijke van het Russisch Patriarchaat, overgedragen aan het Aartsbisdom België en het Exarchaat van Nederland en Luxemburg met een canonieke losbrief van Zijne Excellentie Aartsbisschop Simon, hiërarch voor de Russische Parochies in België (Russisch Patriarchaat).
op 6 juli 2022 werd ook Diaken Johannes Veldmeijer, geestelijke van het Patriarchaat van Moskou, opgenomen in de canonieke jurisdictie van het Oecumenisch Patriarchaat. Ook hij richtte zich tot Zijne Alheiligheid de Oecumenische Patriarch Bartholomeos en werd canoniek ontvangen als geestelijke van het Aartsbisdom van Constantinopel en later overgebracht naar het Aartsbisdom van België en het Exarchaat van Nederland en vanuit Luxemburg.

OVERLIJDEN VAN GEESTELIJKEN

op 19 november 2021 is Aartspriester Aurel Popescu (1952-2021), lid van de geestelijkheid van het Aartsbisdom van België en voormalig rector van de Parochie van Sint-Nino in Eupen, in de Heer ontslapen. De Begrafenis werd gevierd op 26 november 2022 in de orthodoxe kathedraal van de Heilige Aartsengelen in Brussel.
Op 6 december 2021 is Aartspriester Arkadi Vernikov (1948-2021), lid van de geestelijkheid van het Aartsbisdom van België en rector van de Parochie van de Heilige Porphyrios in Tilburg, in de Heer ontslapen. De Begrafenis werd gevierd op 10 december 2021 in de Sint-Lambertuskerk in Eindhoven.
op 10 april 2022 is Aartspriester Theophiel Pelgrims (1932-2022), lid van de geestelijkheid van het Aartsbisdom van België, in de Heer ontslapen. De Begrafenis werd gevierd op 16 april 2022 in de orthodoxe kathedraal van de Heilige Aartsengelen in Brussel.