Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Werkbezoek van Metropoliet Athenagoras in Athene

Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg was, vergezeld van Aartspriester Konstantinos Kenanidis, van 17 tot 19 oktober 2023 voor een werkbezoek in Athene. Dit bezoek vond plaats met de zegen van Zijne Alheiligheid de Oecumenische Patriarch Bartholomeos. Dit bezoek was belangrijk om, na hun benoeming tot respectievelijk voorzitter en secretaris-generaal van het Kantoor van de Orthodoxe Kerk bij de Europese Unie, enkele contacten te leggen met bevoegden van het Griekse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Allereerst was er een audiëntie door Zijne Gelukzaligheid Aartsbisschop Hieronymos van Athene en Griekenland in zijn kantoor in zijn residentie in Athene. Aartsbisschop Hieronymos riep bisschop-elect Apostolos van Tanagra bij zich, die aan het hoofd staat van het kantoor van de Kerk van Griekenland bij de Europese Unie. Metropoliet Athenagoras zei dat er samengewerkt zal worden in het kader van CROCEU (Committee of the Representatives of Orthodox Churches to the European Union), dat in 2010 opgericht werd. Met Aartsbisschop Hieronymos werd ook gesproken over een samenwerking voor de vorming van de clerus van het Aartsbisdom van België. Metropoliet Athenagoras informeerde Aartsbisschop Hieronymos ook over de Internationale Dialoog tussen de Anglicaanse en Orthodoxe Kerken. De bijeenkomst verliep in een zeer gemoedelijke sfeer.

Diezelfde dag hadden Metropoliet Athenagoras van België en Vader Konstantinos Kenanidis formele ontmoetingen met de Staatssecretarissen van Buitenlandse Zaken mevr. Alexandra Papadopoulou en dhr. Georgios Kotsaris, met wie ze uitgebreid gesproken hebben over het Orthodox Kantoor bij de Europese Unie, maar ook over aangelegenheden betreffende de Grieken in de Benelux en het belang van hun orthodoxe identiteit, het orthodox onderricht en kennis van de Griekse taal. Vervolgens was er een ontmoeting met de verantwoordelijke van de Dienst E4 (religieuze en kerkelijke zaken) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, ambassadeur Andreas Koptidis en zijn medewerkster. Ook deze ontmoeting was van onschatbare waarde voor de werking van het Kantoor, van het Aartsbisdom van België en Exarchaat van Nederland en Luxemburg, maar ook van het Orthodox Theologisch Instituut Apostel Paulus (Brussel).

’s Avonds brachten Metropoliet Athenagoras en Vader Konstantinos een bezoek aan Zijne Eminentie Metropoliet Theodoritos van Laodicea, Directeur van de Vertegenwoordiging van het Oecumenisch Patriarchaat in Athene. Ze werden daar hartelijk onthaald en rondgeleid, maar mochten ook met bewondering de kerk van de Heilige Nikolaas bezoeken, die onlangs door Zijne Gelukzaligheid Aartsbisschop Hieronymos van Athene werd toevertrouwd aan de Moeder-Kerk van Constantinopel. Dit was een erg belangrijk gebaar van respect van de Aartsbisschop ten aanzien van het Oecumenisch Patriarchaat. Metropoliet Athenagoras zei bijzonder verheugd te zijn dat Zijne Alheiligheid hem de Vertegenwoordiging in Athene had toevertrouwd, “want hij is ongetwijfeld de juiste persoon op de juiste plaats”.

 De volgende dag stond een bezoek aan de Minister van Onderwijs en Religieuze Zaken, dhr. Kyriakos Pierrakakis, op het programma. Deze was omringd door enkele nauwe medewerkers. Er werd in eerste instantie gesproken over de Kestekeidion School in Brussel en de overeenkomst die recentelijk werd ondertekend. Het gebouw van deze school is eigendom van het Oecumenisch Patriarchaat en werd met deze overeenkomst voor 50 jaar toevertrouwd aan de Griekse Overheid. Sindsdien is men begonnen met de renovatie van het gebouw, opdat de veiligheid van de schoolopende kinderen des te meer kan worden gegarandeerd. Er werd ook gesproken over het orthodox godsdienstonderwijs, de nood aan sylabussen, het Orthodoxe Theologisch Instituut Apostel Paulus en enkele andere aspecten van wederzijds belang.

Al deze ontmoetingen verliepen in een erg gemoedelijk sfeer.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar