De Ambassadeur van Griekenland in de historische parochie van Antwerpen
De historische en prachtige parochie van de Boodschap aan de Moerder Gods van Antwerpen werd op donderdagmiddag 24 oktober 2024 bezocht door de Ambassadeur van Griekenland in België, mevrouw Sophia Grammata, in het kader van haar aanwezigheid op een internationale tentoonstelling over toerisme in de stad.
De Ambassadeur werd verwelkomd door de parochiepriester Archimandriet Filadelfos Kafalis. Behalve de parochiepriesters waren ook vertegenwoordigers van de Griekse Gemeenschap van Antwerpen, vertegenwoordigers van de privaat georganiseerde Griekse Taalschool “Orama”, leden van de kerkbesturen en Griekse zakenlui van de stad aanwezig.
Na de receptie werd een herdenkingsdienst gehouden voor de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het kader van de komende nationale feestdag van Griekenland, en vervolgens bracht de rector een gepaste groet, waarbij hij verwees naar de geschiedenis van de parochie en haar huidige activiteiten en aanbod voor de geëmigreerde Grieken van de metropool Antwerpen.
In haar antwoord dankte mevrouw de Ambassadeur voor het warme onthaal en verwees naar de historische feiten van de tijd toen Griekenland gevraagd werd om deel te nemen aan de Tweede Wereldoorlog met de aanval van de As dwars door Italië, naar de grootsheid van de Griekse ziel die zich verzette tegen de tirannie en wenste dat de boodschappen van liefde voor het vaderland, moed en de verdediging van de vrijheid de nieuwe generatie zouden inspireren.
Er volgde een receptie waar de ambassadeur de gelegenheid had om geïnformeerd te worden over kwesties die van belang zijn voor de expatgemeenschap in de grote haven van België, de toestand van de Griekse gemeenschap en de noodzaak om het leren van de Griekse taal aan jonge Griekse kinderen te versterken.
Op zondag 27 oktober, na de Goddelijke Liturgie, vierden de Grieken van Antwerpen een plechtige Doxologie voor de nationale verjaardag van 28 oktober 1940, waarna een documentaire over de rol van de Kerk in de strijd van de Natie werd getoond, terwijl de kinderen van de zondagsschool gedichten voordroegen om hun heldhaftige voorouders te eren.