Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Patroonsfeest van onze Parochie in Den Haag

Op zaterdag 24 oktober 2020 werd in de schoot van onze Parochie van Den Haag het feest gevierd van de Heilige Paraskeva van Epivata, onder wiens bescherming de Parochie onder meer is geplaatst. De Goddelijke Liturgie werd voorgegaan door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, die omringd was van Aartspriester Willibrord van Ulft, rector van de Parochie, en Priester Alexandros Pitsikakis, rector van de Parochie van de Boodschap van de Moeder Gods in Utrecht. De gezangen werden vertolkt in het Grieks en het Nederlands.

Momenteel hebben de liturgische diensten plaats in de Bethelkerk, in hartje Den Haag, maar er wordt uitgekeken naar een andere kerk, voor een definitievere bestemming.

Op het einde van de Dienst dankte Metropoliet Athenagoras Vader Willibrord en de mensen die hem bijstaan in het bestuur van de Parochie voor alles wat ze doen voor het welzijn van de lokale Kerkgemeenschap. Hij bedankte ook Vader Alexandros om tijd noch moeite te hebben bespaard om de Liturgie mee te vieren.

In zijn homilie sprak Metropoliet Athenagoras ook enkele woorden uit over de Heilige wiens feest gevierd werd. De Heilige Paraskeva werd in de eerste helft van de elfde eeuw geboren te Epivata (vandaag Boiados), bij de Marmara zee, in de buurt van Constantinopel, toendertijd hoofdstad van het Byzantijnse rijk. Haar Griekse ouders, lieve en Godsvrezenden mensen, hebben haar geleerd te leven in vreze Gods en hebben haar in het bijzonder aangemoedigd om haar leven toe te wijden aan goede daden, vasten, gebeden en barmhartigheid. Tijdens de regering van de turken, werden haar relikwieen naar verschillende plekken verplaatst, waar gelovigen hun eerbetoon hebben kunnen geven. Uiteindelijk, in 1641, nadat de hegemoon Vasile Lupu uit Moldavië alle schulden van het Oecumenisch Patriarchaat aan de Turkse bezetter had betaald, heeft de toenmalige Oecumenische Patriarch Parthenios de Oude (1639-1644) besloten om de relikwieën als dankgebaar te schenken aan Moldavië. Op 13 juni 1641 werden haar eerbiedwaardige relikwieën ondergebracht in het Heilige Klooster van de Drie Hiërarchen te Iasi. Op 23 april 1887, werden de relikwieën overgebracht naar de nieuwe Kathedraal van Iasi, waar ze tot op heden bewaard worden. Vandaar dat de Heilige Paraskeva beschouwd wordt als de Beschermster van Moldavië. Gelovigen uit de hele wereld eren Heilige Paraskeva door ieder jaar deel te nemen aan de diensten op 14 oktober en door de Heilige te vragen om voor ons te bidden. De Heilige Paraskeva, de Verlichtster van Moldavië, brengt ons de hoop der overwinning over de zonden, conflicten en ontberingen in de wereld door nederige en allemachtige liefde van de Heer Jezus Christus, wie alle mensen lieft hebt.

Nadien volgt een klein moment van ontmoeting in de nabijgelegen zaal.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar