Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Zondag van de Kruisverering en Te Deum voor de revolutie van 1821 in het aartsbisdom België

Zondag 4 april 2021 vierde Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg de Goddelijke Liturgie in de Kathedraal van de heilige Nicolaas van het Groothertogdom Luxemburg, in overeenstemming met de beperkende en beschermende maatregelen die van kracht zijn in het Groothertogdom om de verspreiding van de coronavirus-pandemie te voorkomen.

In zijn homilie verwees Zijne Eminentie naar het belang van het Kruis in het leven van christenen, evenals naar de kracht en troost die ze eraan ontlenen in het midden in de Grote Vastentijd om de prachtige inspanning van de vastentijd voort te zetten.

Na de Goddelijke Liturgie ging Zijne Eminentie voor in het officiële Te Deum voor de tweehonderdste verjaardag van de opstand die leidde tot de onafhankelijkheid van Griekenland van het Ottomaanse Rijk, in aanwezigheid van het Griekse diplomatieke en militaire corps in Luxemburg.

De gelegenheidstoespraak werd gehouden door Zijne Excellentie de Ambassadeur van Griekenland in Luxemburg, de heer Angelos Ypsilantis, die onder meer sprak over de continuïteit van het Hellenisme door de eeuwen heen en zijn werkelijk universele dimensie, maar ook over de belangrijke rol van de Kerk en het Oecumenisch Patriarchaat in deze moeilijke tijd. Daarna werd geluisterd naar de nationale hymne van Griekenland.

Zijne Eminentie nam vervolgens het woord en richtte zich tot de vertegenwoordiger van Griekenland, dankte hem hartelijk ter gelegenheid van dit tweehonderdjarig bestaan ​​en wenste Griekenland alle zegeningen en vooruitgang. Verder zei hij:“Als Metropoliet van de Benelux-landen wil ik het belang van de rol benadrukken van de Grieken uit de diaspora, met de heer Adamantios Koraïs als boegbeeld in Amsterdam, evenals de oprichting van een belangrijke philhellene beweging in Nederland. De Grieken en philhellenen van Europa vormden een actieve beweging achter de strijd voor onafhankelijkheid, en verkondigden naast de strijd voor het mensenrecht op vrijheid, de rol van onderwijs in de vorming van de identiteit van de nieuwe Griekenland.

Voor onze landen was 1821 niet alleen het begin van de Griekse onafhankelijkheidsstrijd, maar ook de oprichting en organisatie van philhellene comités in Nederland en België.

Enkele leden van de kleine Amsterdamse parochie namen actief deel aan het Amsterdams Philhellene Comité en waren verantwoordelijk voor de communicatie tussen Griekenland en de Nederlandse regering. We hebben ook het getuigenis van een samenwerking tussen de philhellene comités en belangrijke persoonlijkheden van Nederland en België, terwijl Nederlandse historici onderzoek deden naar de philhellene beweging in de Benelux-landen, onderzoek dat in de rest van de wereld niet gekend is wegens alleen in het Nederlands geschreven ”.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar