Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Herdenking van de Heilige Filadelfos in Antwerpen

In de namiddag van 9 mei 2023, dag van midpinksteren, eerde de historische parochie van Antwerpen de herinnering van de Heilige martelaren Filadelfos, Alfios en Kyprinos.

De drie Heilige martelaren Filadelfos, Alfios en Kyprinos waren broers van elkaar en leefden op het eiland Sicilië, in de 4e eeuw n.Chr. Ze waren van adellijke afkomst en werden gevormd in vroomheid door hun leermeester Onesimus. In het kader van een grote christenvervolging ten tijde van keizer Licinius, werden de Heiligen gearresteerd en kwamen ze terecht in Rome, waar ze werden berecht. Standvastig in hun geloof in Christus, werden ze gefolterd en gedood, en ontvingen zo de gezegende kroon van het martelaarschap. Na het martelaarschap van de drie broers volgden hun leermeester Onesimus en vijftien andere christenen uit hun streek, die hetzelfde lot ondergingen.

De heilige relikwieën van de Heilige Martelaren bevinden zich in Sicilië, en de dienst die hen herdenkt in het Grieks werd geschreven door de hymnograaf van de Heilige Grote Kerk van Christus, priestermonnik Athanasios van Simonos Petra (Athos) in 2017.

De Vespers, Metten en Goddelijke Liturgie werden voorgegaan door de rector van de parochie en vicaris-generaal van ons Aartsbisdom, Archimandriet Filadelfos Kafalis -die ook zijn naamfeest vierde, omringd door priesters die kwamen om te concelebreren en hem het beste te wensen.

 

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar