Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Patroonsfeest van de Heilige Aartsengelen in Elsene

Op zondag 5 november 2023 vierde Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg het patroonsfeest van de parochie van de Heilige Aartsengelen in Elsene, de eerste orthodoxe parochie in Brussel.

In zijn preek verwees Zijne Eminentie naar de Evangelieperikoop van de rijke man en de arme Lazarus, om te spreken over de deugd van naastenliefde.

Aan het einde van de Goddelijke Liturgie feliciteerde Zijne Eminentie de rector van de parochie, protopresbyter van de Oecumenische Troon Stavros Triantafyllou, voor zijn pastorale werk, alsook zijn medewerkers voor de hulp die ze hem hierbij bieden.

Ter gelegenheid van het patroonsfeest van de parochie en om vader Stavros te eren, schenkte Zijne Eminentie hem een borstkruis en verwees hij naar zijn lang en veelzijdig dienstwerk binnen het Aartsbisdom België. Hij zei onder andere het volgende: “Vandaag is een goede gelegenheid om vader Stavros te bedanken en te eren voor zijn 37 jaar dienstwerk in ons Aartsbisdom. We kennen elkaar sinds de eerste dag van zijn aankomst in België. Dank u, vader Stavros. Gedurende 37 jaar heb je zoveel bijgedragen aan ons Aartsbisdom. Eerst als secretaris, atlijd aan de zijde van mijn overleden voorganger, Metropoliet Panteleimon. Daarna, sinds 1996, als priester en rector van onze Kathedraal. Hij werd Vicaris-generaal en daarna Eerste Bisschoppelijke Vicaris van ons Aartsbisdom, wat hij tot op heden is. Daarnaast wil ik ook presbytera Adriana bedanken, voor haar steun in de ambt van vader Stavros en voor al haar bijdragen aan ons Aartsbisdom en aan wijlen Metropoliet Panteleimon”.

Op zijn beurt dankte vader Stavros eerst en vooral God voor al de zegeningen die hij tot nu toe in zijn leven heeft gehad. Daarna bedankte hij Zijne Eminentie voor de goede samenwerking al die jaren, evenals alle geestelijken en leken met wie hij door de jaren heen heeft samengewerkt. Hij rondde af met volgende woorden: Wij zijn niet degenen die bieden aan de Kerk… Het is de Kerk, in wat zij is, dat leven biedt aan ieder van ons.

Volgde een feestelijke receptie voor iedereen in de zaal van de Vereniging van Griekse Dames van Brussel.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar