Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Het feest van de Boodschap aan de Moeder Gods in het Aartsbisdom België

Het feest van de Boodschap aan de Moeder Gods in het Aartsbisdom België

Op maandag 25 maart 2024 vierde Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg de Goddelijke Liturgie in de feestvierende parochie op het feest van de Boodschap aan de Moeder Gods in Utrecht (Nederland), omringd door verscheidene leden van de Nederlandse geestelijkheid.

In zijn homilie verwees Zijne Eminentie naar de evangelietekst voor het feest en onderstreepte hij het belang van de Aankondiging van de Moeder Gods voor het heil van de mensheid en de duidelijke aanwezigheid van God in de geschiedenis van de mensen door haar daden en wonderen.

Na de Goddelijke Liturgie werd een Te Deum georganiseerd voor de Griekse nationale feestdag, die werd geëerd door de aanwezigheid van de Griekse ambassadeur in Nederland, Hare Excellentie mevrouw Catherine Gkini, en de Attaché voor Griekse Maritieme Zaken in Rotterdam kapitein Efthymios Douvis met zijn echtgenote, die ook haar naamfeest vierde. 

De Griekse ambassadeur las na het Te Deum ter gelegenheid van de nationale feestdag de boodschap van de President van de Griekse Republiek voor, en onderstreepte het grote belang van de aanwezigheid van Grieken in het buitenland, die, hoewel ver van hun thuisland, de tradities en waarden van de Griekse cultuur blijven bewaren in de landen waar ze verblijven.

Tot slot dankte Zijne Eminentie de ambassadeur en de vertegenwoordigers van de kustwacht voor hun aanwezigheid bij de Goddelijke Liturgie en het Te Deum, evenals de geestelijken en zangers die het parochiefeest in ere hielden. Hij dankte in het bijzonder de priester-rector van de parochie, Vader Alexandre Pitsikakis, voor zijn pastorale werk en het grote aantal aanwezige gelovigen.

Liturgie en Doxologie voor 25 maart in Utrecht (25-3-2024)